FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUH organizirao regionalnu konferenciju o položaju umirovljenika

Autor: tmar
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Položaj umirovljenika u RH, BiH, Srbiji i Sloveniji sličan jer sve zemlje imaju nepovoljan odnos umirovljenika i zaposlenih, a prosječna mirovina, osim u Sloveniji gdje je 60 posto, kreće se oko svega 40 posto prosječne plaće, istaknuto je na regionalnoj konferenciji umirovljeničkih sindikata koju u Zagrebu organizira Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH).

Na jednog umirovljenika u svim zemljama dolaze manje od 2 zaposlena, što je nepovoljno za financiranje mirovinskih sustava.

Prosječna starosna mirovina pak ovisi o gospodarskim mogućnostima te tako u Federaciji BiH iznosi 170 eura, Srbiji 240 eura, Hrvatskoj 322 eura, a u Sloveniji 624 eura.

Predstavnici Sindikata umirovljenika iz zemalja regije donijet će stoga rezoluciju o pravu na dostojanstvenu i sigurnu starost kojom će, među ostalim, od svojih vlada zatražiti dubinsku analizu mirovinskih sustava te otvaranje kvalitetnih i sigurnih radnih mjesta.

Umirovljenici će se usprotiviti rezanju i zamrzavanju mirovina koje je na djelu u svim zemljama regije, jer smatraju da je jedini ispravan model njihovo usklađivanje na temelju rasta plaća.

Založit će se također i za ukidanje ili preuređenje drugog mirovinskog stupa tako da on za radnika ne bude obvezan te da obveznici plaćanja budu poslodavci.

U rezoluciji predstavnici Sindikata umirovljenika podsjećaju da su nakon sloma socijalizma mnoge zemlje u JI Europi pod pritiskom Svjetske banke prihvatile oštre mirovinske reforme te da se isti obrazac ponovio i u uvjetima ekonomske krize i recesije.

Konferenciju je otvorio predsjednik SSSH Mladen Novosel koji je govoreći o hrvatskom mirovinskim sustavu, rekao da u nas nije samo problem nepovoljan odnos između umirovljenika i zaposlenika, već i način punjenja mirovinskog fonda s obzirom da mnogi poslodavci ne uplaćuju redovito mirovinski doprinos.

Konferencija se održava u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava čime se želi upozoriti da se oko 80 posto umirovljenika trenutno nalazi u zoni rizika od siromaštva.

(Hina) xtmar yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙