FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica umirovljenika Hrvatske protiv zakona o zamrzavanju mirovina

Autor: mbuj
ZAGREB, 16. studenog 2010. (Hina) - Matica umirovljenika Hrvatske pozvala je danas Vladu i Sabor da ne donose zakon o zamrzavanju rasta mirovina u idućoj godini jer bi to, kako navode, bio novi težak udarac osiromašenim umirovljenicima.

"Od Sabora i Vlade zahtjevamo da se povuče iz procedure Zakon o neusklađivanju mirovina u idućoj godini kojim se dovodi u pitanje i ustavna definicija Hrvatske kao socijalne države i da se taj tekst uputi na raspravu na prvu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike koji bi se trebalo ustrojiti prema prijedlogu Vlade", priopćila je Matica umirovljenika Hrvatske.

Matica umirovljenika upozorava Vladu i Sabor da predloženo zamrzavanje mirovina nije na tragu europskih rješenja jer starije osobe stavlja u poziciju građana drugog reda bez mogućnosti da žive dostojanstveno od prihoda kojeg su osigurali svojim radom i uplatom doprinosa.

U priopćenju navodi kako su "u vrijeme kriznog poreza koji je nedavno ukinut mirovine bile zamrznute godinu i pol dana, iako su cijene vitalnih proizvoda i usluga rasle. Ako se usvoji sadašnji prijedlog, mirovine će biti na istoj razini pune dvije i pol godine, a to se nije dogodilo nikad u novijoj povijesti Hrvatske", tvrdi Matica umirovljenika. Dodaje kako bi predlagači ovog, kako navode, "neprihvatljivog zakona morali analizirati dosadašnji teret koji su podnijeli umirovljenici u rješavanju gospodarske krize i okrenuti se drugim bogatijim izvorima".

"Nedopustivo je da se mirovina u Hrvatskoj tumači kao socijalno davanje, a ne zarađeni prihod pripadnika najstarije generacije koja je stvorila vrijednosti dovoljne za dostojan život u starijoj dobi", navodi Matica. Dodaje da je "prosječna mirovina u Hrvatskoj svega 40 posto u odnosu na prosječnu plaću i već sada je najniža u Europi, a novim prijedlogom zakona umirovljenici bi iz statusa siromašnih prešli u status gladnih".

Matica umirovljenika Hrvatske ističe kako je "prosječna mirovina isplaćena u listopadu prošle godine iznosila 2172 kune, a u istom mjesecu ove godine 2162 kune. Znači da je prvi put u zadnjih trideset godina u Hrvatskoj zabilježen nominalni pad prosječne mirovine u odnosu na prethodnu godinu".

(Hina) pp/xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙