FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WikiLeaks: Libija prijetila Britaniji zbog agenta osuđena za Lockerbie

Autor: mhaj
LONDON, 8. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Libijski vođa Moamer el Gadafi prijetio je Velikoj Britaniji prekidom trgovinskih veza te "oštrim i hitnim akcijama" ako libijski agent osuđen za rušenje američkog zrakoplova nad škotskim gradićem Lockerbiem Abdel Baset al-Megrahi umre u zatvoru, izvijestio je list Guardian u srijedu, pozvavši se na WikiLeaksovo otkriće.

Al-Megrahi je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu jer je sudjelovao u rušenju zrakoplova Pan-Ama nad Škotskom 1988. Škotske su ga vlasti iz humanitarnih razloga oslobodile iz zatvora u kolovozu prošle godine, na temelju procjene da mu je ostalo još nekoliko mjeseci života, s obzirom na to da je obolio od raka prostate.

Takva odluka škotskih vlasti u SAD-u je izazvala velike prosvjede, jer je među 230 žrtava u srušenu zrakoplovu bilo 189 američkih državljana. Amerikanci su i dalje ljutiti zbog odluke škotskih vlasti, jer bivši libijski agent Al-Megrahi i danas živi u Libiji, pa sumnjaju u istinske razloge njegova puštanja na slobodu.

Al-Megrahi je 2001. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu jer je podmetnuo bombu u Pan-Amov zrakoplov koji je eksplodirao iznad škotskoga grada Lockerbiea 1988. Tijekom cijeloga sudskog procesa nijekao je sve točke optužnice.

Kako piše Guardian, WikiLeaks je objavio dokument u kojem je američki otpravnik poslova u Londonu Richard LeBaron u kolovozu 2008. napisao State Departmentu: "Libijci su poručili vladi Njezina veličanstva da uzme u obzir kako će biti 'oštrih reperkusija', kad je riječ o bilateralnim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Libije, ako se Megrahijevo prijevremeno puštanje iz zatvora ne obavi kako treba."

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙