FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anton Kovačev izabran za predsjednika EAPB-a

Autor: tper
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev izabran je na jučer održanoj Općoj skupštini Europske Udruge javnih banaka (EAPB) u Bruxellesu za predsjednika EAPB-a na razdoblje od dvije godine, priopćeno je iz HBOR-a.

Kovačev će kao predsjednik EAPB-a u naredne dvije godine zastupati interese Udruge i njezinih članica pred tijelima Europske unije čime Hrvatska dobiva aktivnu ulogu u europskim financijskim krugovima i prije formalnog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ističu iz HBOR-a.

HBOR je članica EAPB-a od 2007., a izbor predsjednika njene Uprave za predsjednika EAPB-a u narednom razdoblju veliko je priznanje radu HBOR-a kao i Republici Hrvatskoj.

Europska Udruga javnih banaka (EAPB) osnovana je 4. svibnja 2000. s ciljem zastupanja interesa banaka u državnom vlasništvu, razvojnih banaka i agencija u odnosu na zakonodavstvo EU i parlament.

Od svog utemeljenja EAPB je povećao broj svojih članova sa 10 na 130 koliko ih broji danas. EAPB danas okuplja ustanove iz različitih europskih zemalja koje ukupno drže 15 posto udjela na tržištu Europe i zapošljavaju oko 190 tisuća radnika. Ukupna aktiva članica iznosi oko 3.500 milijardi eura.

Članice EAPB-a su financijske ustanove, agencije, banke u državnom vlasništvu i ostale slične ustanove ili udruženja ovakvih ustanova koje imaju sjedište u državama članicama EU te u Švicarskoj, Norveškoj i Hrvatskoj.

EAPB je nastao kao odgovor na složenost europskog zakonodavstva na području pružanja financijskih usluga i nadzora banaka s osnovnim ciljem izravnog lobiranja za interese svojih članica, redovitog izvještavanja i savjetovanja s članicama o mogućim financijskim, političkim i/ili zakonodavnim mjerama koje utječu ili bi mogle utjecati na njihovo poslovanje te razvoja međusobne suradnje ustanova članica.

EAPB prikuplja mišljenja svojih članica o pojedinim zakonima i/ili prijedlozima njihove izmjene te o njihovim primjedbama i stajalištu izvještava zakonodavna tijela EU.

(Hina) xpp/xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙