FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neočekivan pad njemačkog izvoza u listopadu

Autor: vmom
BERLIN, 8. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Njemački izvoz u listopadu je neočekivano smanjen u odnosu na mjesec ranije zbog usporavanja svjetske trgovine, objavio je u srijedu tamošnji stastistički ured Destatis.

Izvoz iz najvećeg europskog gospodarstva tako je na mjesečnoj razini smanjen za 1,1 posto, nakon što je u rujnu poskočio za tri posto na mjesečnoj razini, objavio je statistički ured.

Pad izvoza iznenadio je analitičare koji su uglavnom očekivali njegovu stagnaciju u listopadu, uz skromnu stopu rasta od 0,1 posto.

Uvoz je pak uvećan za 0,3 posto na mjesečnoj razini, nakon pada za 1,2 posto u rujnu.

Trgovinski višak je stoga smanjen na 14,3 milijarde eura, sa 16,8 milijardi u rujnu, objavio je nadalje Destatis.

Na godišnjoj razini njemački izvoz poskočio je pak za 19,8 posto, na 86,8 milijardi eura. Uvoz je istodobno uvećan za 21 posto, na 72,6 milijarde eura, pokazuju podaci toga ureda.

Izvoz u zemlje koje nisu članice Europske unije, među kojima su najveća svjetska gospodarstva u nastajanju poput Kine, Indije i Brazila, poskočio je u listopadu za 28,4 posto na godišnjoj razini. Uvoz iz te skupine zemalja istodobno je porastao za 26,4 posto.

U zemlje partnere u EU-u njemački izvoz uvećan je za 14,9 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 18,3 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙