FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić pozvao Sabor da u Afganistan pošalje dodatnih 30 vojnika

Autor: trub
ZAGREB, 8. prosinca 2010.(Hina) - Ministar obrane Branko Vukelić pozvao je danas saborske zastupnike da odluče o slanju dodatnih 30 hrvatskih vojnika u mirovnu operaciju u Afganistanu (ISAF), odnosno da u 2011. i 2012. u tu mirovnu operaciju bude uključeno ukupno 350 pripadnika Oružanih snaga RH, uz mogućnost rotacije.

Vukelić je zastupnike izvijestio kako je trenutno u Afganistanu razmješten 16. hrvatski nacionalni kontingent (HRVCON) u čijem je sastavu 319 vojnika, u skladu s važećom odlukom Sabora po kojoj je u 2010. godini moguće u navedenu mirovnu operaciju uputiti do 320 pripadnika Oružanih snaga.

Naglasio je da u operaciji ISAF sudjeluje 48 zemalja s ukupno oko 131.000 vojnika, ali i da je novom savezničkom strategijom za 2011. predviđen početak tranzicije odgovornosti za sigurnost i stabilnost na afganistanske vojne i sigurnosne snage.

Slijedom toga, NATO je svoje članice, pa tako i Hrvatsku, pozvao da dodatnim snagama pridonesu intenziviranju misije obuke afganistanskih snaga, kako bi ih se u iduće četiri godine osposobilo za samostalno djelovanje i preuzimanje potpune odgovornosti za sigurnost zemlje.

Ministar je napomenuo kako se od hrvatskih vojnika traži dodatni angažman kao mentora i instruktora afganistanskih sigurnosnih snaga, te preuzimanje vodeće uloge u školi za vojnu policiju u Kabulu.

"Razvoj afganistanske vojske temelj je uspjeha savezničke strategije", poručio je.

Vukelić je izvijestio i o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, gdje su savezničke snage intenzivirale djelovanje usmjereno ka stabilizaciji stanja te stvaranju pretpostavki za politički, gospodarski i demokratski razvoj te azijske zemlje.

Napomenuo je da je sudjelovanje u mirovnim operacijama najkonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu, a da sudjelovanje u operaciji ISAF profilira Hrvatsku kao pouzdanu članicu NATO-a i međunarodne zajednice koja može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima.

O prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji ISAF raspravljaju saborski klubovi.

(Hina) xtr/xrkor yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙