FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 8. prosinca

Autor: kgab
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 8. prosinca.

ZAGREB - Šesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje kojim će supredsjedati direktorica Glavne uprave za proširenje u Europskoj komisiji Alexandra Cas Granje i državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković (s početkom u 9.30 sati, MVPEI, Trg N.Š. Zrinskog 7-8). Sastanak Odbora pružit će sveobuhvatni pregled aktualnih odnosa između Republike Hrvatske i Europske unije u područjima primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema dnevnom redu, raspravljat će se o sljedećim tematskim cjelinama: političkim i ekonomskim kriterijima, provedbi i primjeni preostalih odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanju zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije, financijskoj pomoći i sudjelovanju Hrvatske u programima Europske unije, te institucionalnim i općim pitanjima.

Početak sastanka, u vremenu od 9.30 do 10.00 sati, otvoren je za medije.

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji boravi u službenom posjetu Mađarskoj, sastat će se s mađarskim predsjednikom Palom Schmittom, predsjednikom mađarskog parlamenta Laszlom Koeverom te službenim predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj. Predsjednik Sabora s mađarskim bi domaćinima trebao prije svega razgovarati o pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, čiji se završetak očekuje upravo u vrijeme mađarskog predsjedanja, o političkoj, gospodarskoj i kulturnoj suradnji dviju zemalja, o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina, te parlamentarnoj suradnji uz utvrđivanje njezine daljnje dinamike.

LONDON - Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, koji boravi u posjetu Velikoj Britaniji, u srijedu će razgovarati sa skupinom britanskih gospodarstvenika, a održat će i predavanje na Kraljevskom institutu za međunarodne poslove o temi "Članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji i uloga Hrvatske u jugoistočnoj Europi".

DEN HAAG - Haaški sud objavljuje presudu nakon što je razmotrio zahtjev bivšeg zapovjednika u JNA Veselina Šljivančanina za revizijom pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari krajem studenoga 1991. godine. Šljivančanin je 2007. godine prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina zatvora i odmah je pušten na slobodu jer je izdržao veći dio kazne, ali je u svibnju 2009. godine žalbeno vijeće haaškog suda usvojilo žalbu tužiteljstva i povećalo mu kaznu s pet na 17 godina zatvora zbog pomoganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika. Obrana Veselina Šljivančanina je u listopadu od žalbenog vijeća zatražila da revizija njegove pravomoćne presude ne rezultira kaznom većom od šest godina zatvora. Obrana bivšeg načelnika za sigurnost Operativne grupe jug JNA zatražila je, a žalbeno vijeće prihvatilo preispitivanje pravomoćne presude, na temelju iskaza svjedoka Miodraga Panića koji, po tvrdnjama obrane, Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari u studenom 1991.

Veselin Šljivančanin jedan je od pripadnika tzv. "vukovarske trojke", među kojima su i zapovjednik Operativne grupe Jug JNA Mile Mrkšić, osuđen na 20 godina, dok je kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen optužbi.

WASHINGTON - Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski posjetit će SAD gdje će se sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin razgovarat će s francuskim premijerom Francoisom Fillonom.

Dežurni:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: **385 1 4808645

Fax: **385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙