FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Župan Šišljagić nezadovoljan dinamikom razminiranja

Autor: ivuc
OSIJEK, 9. prosinca 2010.(Hina) - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izrazio je danas nezadovoljstvo dinamikom razminiranja županije u kojoj 15 godina nakon rata još ima oko 146 četvornih kilometara minski sumnjivih površina.

Na sastanku s novim ravnateljem Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Zdravkom Modrušanom, Šišjagić je, izrazivši razumijevanje za problem nedostatka novca i za velika nastojanja koja čini HCR, ocijenio nedopustivim da kraj koji svoj razvoj temelji na poljoprivredi i kontinentalnom turizmu još nije razminiran. Ustvrdio je kako dosadašnje vlade nisu dovoljno pozornosti posvetile opasnosti od mina, ističući kako je u toj županiji u posljednjih 12 godina od mina stradalo 30 osoba, od kojih je osam poginulo.

Modrušan je izvijestio da su minski sumnjive površine u toj županiji ove godine smanjene na 146 sa 162 četvorna kilometra, što je znatno više od ovogodišnjega plana. Oko tri četvrtine minski sumnjivih površina čine šume, a krajnji bi rok za razminiranje preostalih 30 četvornih kilometara poljoprivrednih površina u toj županiji trebala biti 2014. ili 2015. godina, rekli su predstavnici HCR-a.

Šišljagić je izrazio zadovoljstvo takvim predviđanjima HCR-a, ali ne i nacrtom plana za 2011. godinu u kojem se predviđa razminiranje nešto više od pet četvornih kilometara u Osječko-baranjskoj županiji, ocjenjujući kako je to manje nego ove i prošle godine.

Ravnatelj HCR-a rekao je i kako u Hrvatskoj još ima nešto više od 800 četvornih kilometara minski sumnjivih površina te da se HCR sve više pokušava okrenuti europskim pretpristupnim fondovima i donatorima kako bi se osigurao dodatni novac.

(Hina) xivuc yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙