FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas, upitan o "trećem putu" na političkoj sceni između HDZ-a i SDP-a, kako "za dobre inicijative uvijek ima prostora, a na kraju je sud javnosti taj koji odlučuje je li inicijativa dobra ili ne". Demokracija podrazumijeva pravo svakoga da se izrazi i kroz političke inicijative, poručio je Josipović nakon skupa u povodu 10. obljetnice smrti Vlade Gotovca. Upitan hoće li, u skladu sa svojom nedavnom izjavom kako se brojne državne institucije pa i državna revizija prave da nije njihova zadaća prijavljivati sumnjive postupke i pretvorbe, o tome konkretno razgovarati s premijerkom Jadrankom Kosor, Josipović je kazao kako je to "manje stvar same premijerke, već je to stvar svakoga tko obnaša dužnost u pojedinom državnom tijelu da poštuje zakon. Zakon je tu vrlo jasan: državna tijela dužna su prijaviti kaznena djela za koja saznaju u obavljanju svojih dužnosti".

ZAGREB - Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je danas, upitan o špekulacijama kako HSLS vrbuje guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, kako "postoji mogućnost da se on angažira, možda ne još sada, kao što je sam izjavio, jer mu je sad važnija stabilnost kune". "No, do izbora je dugo, godina dana, pa možda za par mjeseci bude iznenađenja", poručio je Kosor nakon skupa u povodu 10. obljetnice smrti Vlade Gotovca. Ponovio je kako HSLS samostalno izlazi na izbore i nikome ne okreće leđa - ni HDZ-u niti SDP-u, dodavši kako se ta stranka bori za svoju samostalnu političku poziciju, kao što se borio Gotovac kada je osnovao HSLS. "Želimo biti treća politička opcija, opcija centra, liberalno-građanska opcija između ljevice i desnice. HSLS-u bliski mogu biti oni koji dijele njihova politička stajališta i liberalno-građansku ideju", rekao je Kosor dodajući kako to definitivno nije ni desna ni lijeva koalicija. Na upit kako to da HSLS prije nije sudjelovao u obilježavanju godišnjice Gotovčeve smrti, Darinko Kosor je rekao kako otkako je on predsjednik, u zadnje dvije godine, godišnjica Gotovčeve smrti se obilježava, a napomenuo je i da sve dok on bude predsjednik HSLS-a bit će i skupova o Vladi Gotovcu.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF), po kojoj bi Hrvatska u 2011. i 2012. u tu mirovnu operaciju upućivala do 350 svojih vojnika, 30 više nego do sada. Trenutno je u Afganistanu razmješten 16. hrvatski nacionalni kontingent (HRVCON) u čijem se sastavu nalazi 319 vojnika, a u skladu s važećom odlukom Sabora po kojoj je u 2010. godini moguće u navedenu mirovnu operaciju uputiti do 320 pripadnika Oružanih snaga. No, slijedom nove savezničke strategije, koja u 2011. predviđa početak procesa tranzicije odgovornosti za sigurnost i stabilnost na afganistanske vojne i sigurnosne snage, NATO je svoje članice, pa tako i Hrvatsku, pozvao da dodatnim snagama pridonesu intenziviranju misije obuke afganistanskih snaga. Prijedlog nove savezničke strategije predviđa da se tijekom iduće četiri godine osposobe afganistanske nacionalne sigurnosne snage za samostalno djelovanje i preuzimanje potpune odgovornosti za sigurnost zemlje. Istovremeno, savezničke snage trebaju premostiti nedostatak sigurnosnih kapaciteta i osigurati dovoljne sposobnosti i resurse za obuku afganistanskih snaga.

ZAGREB - I dalje su na snazi redovite mjere obrane od poplava za slivno područje „Neretva-Korčula“ na dionicama more-Opuzen i Opuzen-Metković, izvijestio je jutros Držvni centar 112. Tijekom jučerašnjeg dana vodostaj Neretve bio je u opadanju, osim što je malo porastao u večernjim satima zbog plime. I dalje se provodi dostava nužne hrane, lijekova, vode kao i dostava humanitarne pomoći u organizaciji Crvenog križa i Župe Sv. Nikole, za područje desne obale Metkovića, a Stožera zaštite i spašavanja Kule Norinske za Kulu Norinsku. U tijeku je čišćenje krupnog otpada i ispiranje područja s kojeg se povukla voda, nakon čega se provodi dezinfekcija. Ispumpavanje vode iz objekata te druge poslove obavljaju vatrogasci iz Dubrovnika, Splita i Šibenika. Na području Metkovića više nema vode oko javnih ustanova, ali zbog sanitarne sigurnosti niti danas neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama. Županijska cesta ŽC Metković-Vid i dalje je zatvorena za promet. I u Ličko-senjskoj županiji na vodomjeru rijeke Like na Selištu je zabilježeno smanjenje vodostaja. Za područje Kosinja, na dionici 11 - rijeka Lika s akumulacijom Kruščica, na snazi je i dalje izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama. Na širem području Kosinja poplavljene su prometnice i Kosinjski most. Za stanovništvo je osigurana komunikacija čamcima. I vodostaji rijeka Česme, Ilove, Kupe, Une i Orljave, u Sisačko-moslavačkoj županiji, su u opadanju. Ukinute su mjere izvanredne obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Una-Hrvatska Kostajnica, a na snazi su i dalje izvanredne mjere za rijeku Savu-Jasenovac i retenciju Lonjsko polje-vodomjer Šašna Greda.

ZAGREB - U dvije odvojene akcije zagrebačka policija proteklih je dana zaplijenila više od 23 kilograma marihuane, vrijedne oko 400.000 kuna, pri čemu je uhvatila i peteročlanu skupinu koja je otela i na više od dva sata zatočila posrednika u preprodaji droge. Četvorica osumnjičenih otmičara u subotu su oko 23 sata iz kafića "Heaven" na zagrebačkoj Peščenici odvukli 23-godišnjeg D.P. i zatočili ga u stanu na Borovju, gdje su ga tukli i prijetili mu da im isplati novac ili da pozove dilera s kojim ih je ranije spojio, a koji je dvojicu iz otmičarske skupine navodno prevario pri kupoprodaji veće količine marihuane i ostao im dužan 50.000 kuna. Nakon više od dvostanog zlostavljanja otmičari su pustili žrtvu, a uskoro je i policija pronašla stan na Borovju i u njemu uhitila 24-godišnjeg vođu otmičarske skupine P.I. koji je pokušao pobjeći s 9,2 kilograma marihuane pakirane u 14 paketa. Njegova 19-godišnja djevojka N.R. pomagala je u otmici i ona je jedina koja do sada nije bila poznata policiji, dok ostala četvorica iza sebe imaju "podeblji dosje". U stanu Na Borovju, koji je koristio prvoosumnjičeni, pronađena je i puška "mauser" te veća količina streljiva. Na kraju policijske istrage 24-godišnji vođa skupine i 21-godišnji I.P, od kojega je prvoosumnjičeni redovito nabavljao veće količine droge, osumnjičeni su za zlouporabu droga i otmicu, a dvojica 20-godišnjaka (V.M. i S.F.) za otmicu. Svi su privedeni u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda. U drugoj policijskoj akciji u garaži u Novom Zagrebu pronađeno je 14 kilograma marihuane pakirane u 16 paketa. Traga se za vlasnikom droge, čiji je identitet policiji poznat. O pojedinostima akcije u policiji za sada ne žele govoriti.

SPLIT - Splitska policija utvrdila je identitet mladića ubijenog na Kočinjem brdu iza Klisa, a riječ je o 22-godišnjem I.S. iz Postira na Braču, potvrđeno je danas u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Policija obavlja informativne razgovore s nekoliko osoba, od kojih bi se neke mogle dovesti u vezu s ubojstvom I.S., koji je pronađen mrtav jučer oko 16,30 sati na Kočinjem brdu iza Klisa, 150 metara od ceste prema Muću. Prijepodne je počela obdukcija tijela ubijenog mladića, nakon čega bi se trebalo odrediti točno vrijeme smrti mladog Bračanina, doznaje se od patologa dr. Antonia Alujevića iz splitskog KBC-a. Policija je danas na konferenciji za medije potvrdila kako je mladić ubijen iz vatrenog oružja, te kako je njegov nestanak Drugoj policijskoj postaji prijavila njegova poznanica, i to još u nedjelju. Zabrinuta djevojka je policajcima kazala kako je svog poznanika zadnji put vidjela u petak, 3. prosinca, od kada mu se izgubio svaki trag. Kriminalistička istraga se nastavlja. Neslužbeno se doznaje kako je ubijeni mladić policiji poznat od prije i to za nekoliko kaznenih djela.

SPLIT - Na ispitivanju u splitskoj policiji od sinoć je osoba koja se dovodi u vezi s ubojstvom 67-godišnjeg V.V., koji je pronađen mrtav u nedjelju navečer u svom stanu u Washingtonovoj ulici u Splitu, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj. Možemo samo potvrditi da se od sinoć u našim službenim prostorijama nalazi jedna muška osoba nad kojom se provodi kriminalistička istraga u svezi okolnosti kaznenog djela ubojstva 67-godišnjaka, kratko je izjavila policijska glasnogovornica. Dodala je da u interesu istrage ne može iznositi detaljnije informacije. Neslužbeno se doznaje kako je osoba nad kojom se provodi kriminalistička istraga s područja Sinja, a iako se u nekim medijima pojavila informacija da se muškarac sam predao policiji, iz policije to opovrgavaju. U policiji navode kako su do te osobe došli svojim operativnim radom, te dodaju da će, ako danas završi obrada, osoba biti privedena kod suca istražitelja na saslušanje. Neslužbeno se također doznaje kako je do ubojstva navodno došlo kada je privedeni muškarac došao u stan kod V.V. radi kupoprodaje antiknih predmeta koje je 67-godišnjak skupljao. U jednom momentu su se navodno posvađali, te je V.V. dobio udarac u glavu.

DUBROVNIK - Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom provela je kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjakom iz Čeminca, kojim je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je na području Dubrovnika počinio više krađa provaljivanjem. Kako je priopćila PU dubrovačko-neretvanska, osumnjčenik je 12. lipnja ove godine provalio u prostor blagajne kina Slobode u Dubrovniku, izvršio premetačinu, ali nije uspio ništa ukrasti. Potom je provalio u restoran koji se nalazi u neposrednoj blizini kina i iz kase ukrao 8500 kuna. Dana 27. lipnja u ranim jutarnjim satima provalio je u restoran na Peskariji i iz kase ukrao 13.500 kuna, a potom je demontirao i ukrao metalni sef u kojem se nalazilo 72.000 kuna, a 3. kolovoza ove godine iz trgovine u Dubrovniku u Ulici od puča ukrao je torbicu sa 7000 kuna. Protiv osumnjičenog 20-godišnjaka slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

ZAGREB - Pod utjecajem ciklone sutra će biometeorološke prilike biti nepovoljne, što će kod meteoropata uzrokovati nesanicu, glavobolju i razdražljivost, te poteškoće s koncentracijom. Nepovoljan vremenski utjecaj uzrokovat će povećane tegobe kod kroničnih bolesnika, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod u biometeorološkoj prognozi za Hrvatsku od 8. do 10. prosinca. U četvrtak, 9. prosinca, nepovoljne biometeorološke prilike u prvom dijelu dana uzrokovat će poteškoće meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Krajem dana nepovoljan vremenski utjecaj će oslabiti, što bi mnogima trebalo donijeti olakšanje i pobljšanje općega stanja. U petak, 10. prosinca, u cijeloj Hrvatskoj biometeorološke prilike će biti povoljne što bi većini ljudi trebalo donijeti miran san i dobro raspoloženje. Upozoravamo na jutarnju hladnoću, osobito na Jadranu zbog pojačanoga vjetra, na što se posebno skreće pozornost osobama sa smetnjama u dišnom sustavu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙