FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezan rast cijena dionica na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 7. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros su blago porasle jer je američki predsjednik Barack Obama objavio da je postignut sporazum s republikancima o tome koje će porezne olakšice ostati na snazi, no trguje se oprezno zbog dužničke krize u eurzoni.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.110 bodova.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks porasli su istodobno između 0,1 i 0,5 posto.

„Tržište dionica podupiru kompromis u SAD-u oko produljenja Bushovih poreznih rasterećenja i u nešto manjoj mjeri moguće glasovanje o irskom proračunu. Na tržištu je mnogo volatilnosti. Iduća godina bit će zanimljiva i vrlo izazovna“, kaže Philippe Gijsels, čelnik istraživanja pri BNP Paribas Fortis Global Marketsu.

No, u fokusu investitora i dalje je dužnička kriza u eurozoni. Na jučerašnjem sastanku ministara financija eurozone Njemačka je odbila prijedlog povećanja fonda od 750 milijardi eura za pomoć financijski oslabljenim članicama.

Tržišni sudionici čekaju i na rezultat glasovanja o irskom proračunu.

Među najvećim dobitnicama jutros su dionice maloprodajnih kompanija, pri čemu je dionica Tescoa, trećeg po veličini u svijetu maloprodaje, ojačala 1,7 posto.

Dobitke na burzi ograničava zabrinutost investitora oko mogućeg novog podizanja kamatnih stopa u Kini radi suzbijanja inflacije.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,26 posto, na 10.141 bod.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙