FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji u BiH: Josipovićev posjet kao novi poticaj regionalnoj suradnji

Autor: rmav
SARAJEVO, 7. prosinca 2010. (Hina) - Dolazak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Bosnu i Hercegovinu i njegovi susreti s čelnicima te države u ponedjeljak u Banjoj Luci sadržavali su novi snažni poticaj suradnji u susjedstvu i jačanju uloge i odgovornosti koju čelnici trebaju preuzeti, ocjena je koju u utorak daje većina bosanskohercegovačkih dnevnih listova izvješćujući o posjetu i razgovorima hrvatskog predsjednika.

Za većinu dnevnih listova u BiH Josipovićev posjet i susret s članovima predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem vijest je koja je zaslužila mjesto na naslovnicama.

„Vođe u regiji dugiju građanima optimizam“, naslov je izvješća iz Banje Luke kojim je svoje čitateljstvo izvjestilo „Oslobođenje“ uz citiranje Josipovićevih rječi kako je važno da svijet "regionalne političare" percipira kao ozbiljne državnike i ozbiljne partnere.

List navodi kako su i Izetbegović i Radmanović poslali gotovo identitčne poruke a pozornost poklanja i Josipovićevom susretu s Miloradom Dodikom, uz isticanje kako je tom prigodom posebice bilo rječi o povratku prognanih Hrvata te kako se predsjednik Republike Srpske još jednom javno obvezao da će učiniti sve kako bi do povratka doista i došlo.

Na istom tragu, piše „Oslobođenje“, bio je posjet predsjednika Josipovića Jajcu gdje je također poslao poruku o važnosti povratka.

„Dnevni avaz“ ističe kako je hrvatski predsjednik u Banjoj Luci kazao da oni koji su sada na dužnosti u zemljama u susjedstvu imaju posebnu odgovornost uvesti novi optimizam te kako je za taj zaključak dobio potporu od svih sugovornika s kojima se sastao.

„Avaz“ ipak zaključuje kako zbivanja u Banjoj Luci u ponedjeljak pokazuju da se država BiH pasivizirala te se čini kako su sada zapravo entiteti a posebice Republika Srpska preuzeli primat u sudjelovanju u političkim procesima.

I „Nezavisne novine“, čiju je nagradu za osobu godine u ponedjeljak dobio hrvatski predsjednik, o Josipoviću u utorak pišu u superlativima ističući njegove pozive na bolje razumijevanje i jasču suradnju u svim područjima.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙