FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čepin: nakon pet sati razgovora, bez konačna dogovora

Autor: ivuc
OSIJEK, 6. prosinca 2010.(Hina) - Nakon pet sati razgovara predstavnika Uprave IPK Tvornice ulja Čepin i Sindikata PPDIV-a sa čelnicima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te osječke Kandit grupe, postignuti su određeni pomaci, koji bi trebali omogućiti uklanjanje ovrhe nad dionicama tvrtke i deblokadu njezina računa, ali zbog potrebe dodatnih konzultacija konačni dogovor nije postignut, izvijestili su nakon sastanka ministar Petar Čobanković i predstavnici sindikata.

Poslovne banke su polovicom rujna blokirale račune tvrtke, zbog duga od 52 milijuna kuna, a privatizaciju tvornice zaustavila je ovrha nad udjelima Tvornice ulja, zbog dugova koje vlasnik Uljare IPK Osijek, u većinskom državnom vlasništvu, ima prema nekadašnjoj tvrtki iz toga sustava IPK Tvornici stočne hrane "Osječanka".

Obrativši se okupljenim radnicima i novinarima Čobanković je kazao kako su razgovori bili iznimno teški i naporni te su napravljeni određeni pomaci, koje treba operacionalizirati, ali da su mu potrebne dodatne konzultacije, kako bi se proces okončao na zadovoljavajući način.

Dodao je kako se u iduća dva dana, odnosno do srijede, 8. prosinca, u popodnevnim satima, treba očitovati o daljnjim aktivnostima. Istaknuvši kako je konačni cilj transparentna privatizacija tvrtke, napomenuo je da još treba obaviti razgovore s predstavnicima Zagrebačke banke kako bi se izbjegli uvjeti za eventualno pokretanje stečaja nad Uljarom. Ukidanje blokade žiro računa uljare stvara pretpostavke normalnog funkcioniranja tvrtke, dodao je.

Odgovarajući na upit, u čemu je ostvareni pomak, Čobanković je kazao kako su predstavnici IPK dd te Vlade i Kandit grupe nudili različite prijedloge za uklanjanje ovrhe, te da su se stajališta približila, ali da treba obaviti dodatne razgovore u Hrvatskom fondu za privatizaciju i Vladi RH.

Sindikalna povjerenica tvrtke Helena Žeravica kazala je kako se do srijede, 8. prosinca, kada je zakazan novi zbor radnika očekuje odgovor ministra Čobankovića, a ako rješenja ne bude, idući dan radnici nastavljaju prosvjedovati u Zagrebu.

Dio radnika u početku je s negodovanjem dočekao Čobankovićevo objašnjenje, smatrajući da se radi o "kupovini vremena", ali su na kraju pljeskom pozdravili njegovu najavu da vjeruje u skoro rješenje problema, jer da ne vjeruje, kako je rekao, ne bi ni dolazio u Čepin.

Okupljeni radnici s velikim su negodavanjem i zviždanjem dočekali predsjednika Nadzornog odbora Kandit grupe Josipa Pavića, a dio radnika pokušao ga je spriječiti u izlasku iz tvrtke, zahtijevajući da se obrati radnicima i novinarima. Pavić je napustio tvrtku bez izjave, praćen glasnim zvižducima i negodovanjem radnika.

(Hina) xivuc ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙