FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnivanje dva nova strukovna udruženja drvna industrija

Autor: tper
ZAGREB, 6. prosinca 2010. (Hina) - Drvni klaster u cilju boljeg pozicioniranja na domaćem tržištu pokreće inicijativu za osnivanjem strukovnih udruženja koja će stvoriti pretpostavke za veću uporabu proizvoda od drva i za jačanje prodaje domaćeg namještaja i drvnih peleta na hrvatskom tržištu pa će se tako sutra održati osnivačka skupština udruge trgovaca namještajem i pratećom opremom i udruge proizvođača peleta i drvne biomase.

Neuređeni i konfuzni odnosi na tržištu, pojava snažne konkurencije iz sive zone i 'namještaj iz garaža', nedostatak preciznih podataka o stvarnoj prodaji namještaja, dolazak velikih stranih trgovačkih lanaca te niz drugih aktualnih pitanja potaknula su domaće trgovce namještajem da se udruže, ističu iz Drvnog klastera.

Primarni cilj je stvoriti snažno strukovna udruženja koja će imati veliki utjecaj na sektorska kretanja, poglavito u sferi organizacije distribucije namještaja te uređivanja odnosa između trgovaca i domaćih proizvođača namještaja jer se želi potaknuti veće prisustvo kvalitetnog domaćeg namještaja u prodajnoj mreži.

Članovi Udruženja također se namjeravaju aktivno uključiti u kreiranje prijedloga zakonskih akata, a sve u cilju popularizacije prodaje kvalitetnog namještaja te promjeni svijesti kod kupaca namještaja.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u devet mjeseci ove godine uvezeno je namještaja za 230 milijuna američkih dolara, što je 21 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Istodobno je izvezeno namještaja za 226 milijuna dolara, što je rast od 11 posto.

Potrošnja namještaja u Hrvatskoj do 2008. iznosila je između 650 i 700 milijuna dolara, a prosječna godišnja stopa rasta potrošnje posljednjih godina je bila iznad 10 posto.

Ove bi godine ukupna potrošnja mogla biti ispod 500 milijuna dolara, iako je zbog statističkih nepreciznosti teško predvidjeti koliko će se u ovoj godini u ukupno prodati domaćeg i uvoznog namještaja, navodi se u priopćenju Drvnog klastera.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙