FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se rast Crobexa uz veći obujam trgovanja

Autor: neba
ZAGREB, 6. prosinca 2010. (Hina) - Ulagači na Zagrebačkoj burzi pratit će danas svaku novu vijest vezanu uz MOL-ovu ponudu otkupa dionica Ine od malih ulagača, a pritom se očekuje nastavak rasta Crobexa uz povećani obujam trgovanja.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje porast Crobexa, a 4 stagnaciju.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,72 posto, na 1.815 bodova. Crobex10 ojačao je protekloga tjedna 1,27 posto, na 963 boda.

Redovni promet iznosio je 126,9 milijuna kuna, što je 27,4 milijuna više nego tjedan dana prije.

„Početkom prošloga tjedna na domaćem su nas tržištu dočekali slabiji od očekivanja podaci o industrijskoj proizvodnji i trgovini na malo, što je udaljilo investitore s burze, pa je obujam trgovanja bio nizak, a indeksi u padu. No, u četvrtak je objavljena vijest godine za investicijsku javnost da MOL nudi otkup dionice Ine malim ulagačima, što je vrlo pozitivno utjecalo na burzu“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

MOL je u četvrtak najavio ponudu za kupnju free float dionica Ine s cijenom od 2.800 kuna za dionicu, što je oko 63 posto više od zadnje cijene na burzi u četvrtak od 1.711 kuna.

Hanfa je u petak privremeno obustavila trgovanje dionicama INA-e. MOL će tijekom slijedeća dva tjedna kontaktirati dioničare INA-e davanjem uputa za prihvat ponude.

„HANFA-ina odluka o obustavi trgovine dionicama Ine uobičajena je tržišna praksa kojom se investitorima daje dovoljno vremena da se upoznaju s detaljima ponude. Očekuje se da obustava neće dugo potrajati“, navodi Perić.

Dodaje da su ulagači već počeli sa špekulacijama kako će se dio novca od prodaje Ine vratiti na burzu, a radi se o ukupnom iznosu od 2,2 milijarde kuna.

„Vijest o MOL-ovoj ponudi značajna je i za devizno tržište. Očekuje se da će pri realizaciji ponude MOL kupovati kune za eure, pa se može očekivati i jačanje domaće valute“, ističe Perić.

Dodaje da bi na domaće tržište pozitivno moglo utjecati i dobro raspoloženje na svjetskim tržištima, na kojima su prošloga tjedna cijene dionica porasle zahvaljujući ublažavanju strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni i nizu makroekonomskih podataka koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

Na Wall streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks ojačao 2,6 posto, dok je S&P 500 skočio 3, a Nasdaq indeks 2,2 posto. To je najveći tjedni skok tih indeksa u proteklih mjesec dana.

„Na Wall Streetu bi i ovoga tjedna cijene dionica mogle porasti jer ulagači vjeruju u nastavak jačanja tržišta, na što ukazuje oštar pad VIX 'indeksa straha'“, kaže Perić.

Što se makroekonomskih izvješća tiče, Institut za menadžere nabave objavit će u utorak polugodišnje procjene za američki industrijski i uslužni sektor. U srijedu slijedi tjedno izvješće o hipotekama, a u četvrtak podaci o zahtjevima za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna.

U petak se očekuju izvješća o uvoznim i izvoznim cijena u studenome, podaci o trgovinskom deficitu u listopadu, te preliminarno izvješće o raspoloženju potrošača, koje sastavljaju Thomson Reuters i Sveučilište u Michiganu.

„Na domaćem tržištu očekujem da će ovoga tjedna investicijska javnost biti fokusirana na dionicu Ine, a s obzirom na njezin značajan udio u Crobexu, za očekivati je njegov snažan rast. Naravno, investitori će i dalje špekulirati te tražiti dionice koje bi mogle biti na meti kupaca nakon što MOL otkupi dionice Ine. Zbog toga očekujem povećanu potražnju na svim likvidnijim domaćim izdanjima, a stoga i nastavak rasta Crobexa“, zaključuje Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙