FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: MOL-ova ponuda za Inu razbudila tržište

Autor: neba
ZAGREB, 5. prosinca 2010. (Hina) - Zahvaljujući MOL-ovoj ponudi za otkup dionica Ine od malih ulagača, na Zagrebačkoj su burzi potkraj prošloga tjedna Crobex indeksi naglo porasli, odmaknuvši se od najnižih razina u više od godinu dana.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,72 posto, na 1.815 bodova, dok je Crobex10 ojačao 1,27 posto, na 963 boda.

Samo u petak Crobex je skočio 1,74, a Crobex10 1,53 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna 126,9 milijuna kuna, što je 27,4 milijuna više nego tjedan dana prije.

„MOL-ova ponuda za otkup dionica Ine poslužila je krajem prošloga tjedna kao okidač za znatni skok indeksa i probudila domaće tržište iz stagnacije. I idućega bi tjedna zbog te ponude volatilnost cijena mogla biti veća, kao i obujam trgovanja“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci.

Dionicom Ine u petak ujutro privremeno je obustavljena trgovina po rješenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), nakon što je MOL objavio namjeru otkupa dionice Ine od malih ulagača.

Obustava trgovanja trajat će do trenutka kada javnost bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima ponude mađarske naftne kompanije MOL, što će utvrditi HANFA i o tome obavijestiti Zagrebačku burzu, navodi se u rješenju HANFA-e.

Cijena dionice Ine na kraju trgovanja u četvrtak iznosila je 1.711 kuna, dok MOL za dionicu Ine nudi 2.800 kuna.

„Ponuda MOL-a odnosi se na 800.910 dionica ili 8,009 posto dionica Ine koje imaju institucionalni i privatni investitori, što predstavlja otprilike 2,2 milijarde kuna. Da se i mali dio od tog iznosa vrati na naše vrlo plitko tržište, potražnja će znatno ojačati“, smatra Balgač.

Najlikvidnija je protekloga tjedna, već uobičajeno, bila dionica HT-a, kojom je ostvareno 37,2 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena oslabila 1,67 posto, na 268,92 kune.

Znatan promet, 30,3 milijuna kuna i to u jednoj transakciji u ponedjeljak, ostvaren je dionicom Belišća. Pritom joj je cijena skočila 8,63 posto, na 30,4 milijuna kuna.

U građevinskom sektoru dionice Ingre, Tehnike, Dalekovoda i IGH poskupile su između 0,2 i 6,9 posto. Dionica Viadukta pojeftinila je, pak, 3,74 posto, nakon što je prethodnoga tjedna bila jedna od najvećih dobitnica, sa skokom cijene od gotovo 9 posto.

U brodarskom sektoru dionice Uljanik plovidbe, Atlantske plovidbe i Jadroplova ojačale su između 0,36 i 3,55 posto.

Od makroekonomskih podataka prošloga je tjedna objavljeno da je u studenome promet u domaćoj maloprodaji porastao za 0,3 posto na godišnjoj razini, što je manje od konsenzusa makroekonomista, koji su u anketi Hine očekivali rast od 1,2 posto.

„Uz pad industrijske proizvodnje u listopadu za 4,4 posto, usporavanje rasta prometa u maloprodaji u studenome implicira na slab podatak o bruto domaćem proizvodu za četvrto tromjesečje. Na putu izlaska gospodarstva iz recesije čini se da smo sada u fazi nešto izraženijih neravnina, no vrlo je vjerojatno da nas u idućoj godini očekuje blagi rast gospodarskih aktivnosti. Taj rast bi se vjerojatno ubrzao da se poduzmu nužne reforme, no slaba je prilika za to, s obzirom na izbornu godinu koja slijedi“, ocjenjuje Balgač.

Sa svjetskih su burzi prošloga tjedna stizali poticajni signali, zahvaljujući ublažavanju strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni i nizu makroekonomskih podataka koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks ojačao 2,6 posto, dok je S&P 500 skočio 3, a Nasdaq indeks 2,2 posto. To je najveći tjedni skok tih indeksa u posljednjih mjeseca dana.

I na europskim je burzama prošloga tjedna vladalo dobro raspoloženje. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,35 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 1,44, a pariški CAC 0,59 posto.

S tehničkog aspekta, na svjetskim burzama najvažniji indeksi dosegnuli su ovogodišnje maksimume i približavaju se razinama otpora, kaže Balgač.

„No, uz dobre makroekonomske pokazatelje kojima svjedočimo, posebice za američko gospodarstvo, i s jenjavanjem dužničke krize u eurozoni, investitori se fokusiraju na očekivani nastavak ubrzavanja rasta najvažnijih svjetskih gospodarstava iduće godine. Zbog svega toga čini se da su tržišta kapitala u svijetu spremna privesti godinu kraju u pozitivnom raspoloženju. Dio toga možda se prelije i na naše tržište, jer najava anemičnog rasta domaćeg gospodarstva u idućoj godini, ako i ne služi kao poticaj rastu, barem štiti tržište od daljnje korekcije naniže“, zaključuje Balgač.

Tehnička analiza: porast S&P indeksa, pad VIX-a

Američki S&P 500 indeks porastao je prošloga tjedna gotovo 3 posto, na 1.224 boda, pa je sada svega par bodova udaljen od najviše ovogodišnje razine.

“Prošloga se tjedna nastavilo volatilno trgovanje. Pad S&P 500 indeksa početkom tjedna do referentne točke od 1.170 bodova pretvorio se u zadnja tri trgovinska dana u silovit rast. Nakon što je S&P probio točku od 1.205 bodova, slijedeća točka interesa postala je novi vrh u 2010. godini, do kojeg ipak tržište do kraja tjedna nije uspjelo doći”, ističe Marko Erdeljac, voditelj retail deska u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

Snažan poticaj rastu cijena dionica na Wall Streetu dalo je slabljenje dolara. Prošloga je tjedna došlo do preokreta u odnosu između eura i dolara. Početkom tjedna tečaj eura zaronio je ispod granice od 1,30 dolara, da bi tjedan završio iznad razine od 1,34 dolara. U cijelom tjednu euro je prema dolaru ojačao 1,3 posto.

Indeks straha VIX potonuo je, pak, prošloga tjedna oko 19 posto, na 18,01 bod.

“Kako VIX već zadnja dva mjeseca 'koketira' s granicom od 18 bodova, za procjenu daljnjeg kretanja tržišta bit će važno pratiti njegovo kretanje. Pad ispod 18 bodova dao bi šansu 'bikovima' da podignu cijene dionica na novi vrh u 2010. godini. U suprotnom, odbijanje VIX-a od 18 bodova, što se već događalo u posljednja dva mjeseca, moglo bi značiti nastavak volatilnog trgovanja, te potencijalno hlađenje tržišta”, napominje Erdeljac.

Kako je S&P indeks prošloga tjedna iz vrlo volatilnog trgovanja ipak uspio pobjeći prelaskom referentne točke od 1.205 bodova, ta ista točka postaje prva važnija granica potpore u narednim tjednima, kaže Erdeljac.

Dodaje, međutim, da bi eventualni pad tog indeksa ispod tih razina ponovno otvorio mogućnost testiranja već poznate

točke od 1.170 bodova.

“Kako je tržište i dalje u rastućem trendu, točka od 1.170 bodova postaje vitalna za daljnje trgovanje u ovoj, ali i slijedećoj godini. Eventualni pad ispod tih razina prekinuo bi rastući trend, te pripremio tržište za potencijalni pad”, ocjenjuje Erdeljac.

No, sve dok se S&P uspijeva održati iznad te točke, svaki prijašnji otpor, primjerice na 1.205 bodova, postaje potpora rastućem trendu. Moguće testiranje točke od 1.205 bodova u slijedećem tjednu predstavlja točku interesa za kupnju, dok bi pad ispod novonastale granice potpore, predstavljao 'stop loss' kratkoročnim ulagačima.

“Uz pomoć nastavka slabljenja američkog dolara, te nastavka pada VIX-a ispod 18 bodova, postoji velika šansa da se S&P indeks probije na novi vrh u idućem tjednu. Prva granica otpora nalazi se tik iznad najviše točke S&P-a u ovoj godini, u zoni između 1.228 i 1.230 bodova. Ta zona, dokle god ne bude probijena, predstavljat će veliki otpor u daljnjem rastu tržišta. Probijanjem i završavanjem iznad te točke na tjednoj razini, otvara se put rastu tržišta do slijedeće vrlo važne referentne točke, koja se nalazi na 1.255 bodova. Probijanjem te točke, u fokus bi mogao doći srednjoročni target S&P-a od 1.350 do 1.380 bodova”, zaključuje Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙