FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNK Split - premijera Perecove "Povišice"

Autor: zjur
SPLIT, 4. prosinca 2010. (Hina) - Na Sceni 55 splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) večeras je pred punim gledalištem premijerno izvedena drama francuskog pisca Georgesa Pereca "Povišica" u režiji Gorana Golovka.

Večerašnja predstava ujedno je hrvatska praizvedba toga komada, a igra se u novom prijevodu Vjenceslava Kapurala.

Nastupili su mladi članovi dramskog ansambla splitskog HNK Anastasija Jankovska, Goran Marković, te gost Alen Čelić koji je na predstavi radio i kao suradnik za scenski pokret. Redatelj Goran Golovko je i izabrao scensku glazbu, kostime je kreirala Marija Maca Žarak, grafički je suradnik bio Tihomir Snitko, a svjetlo i ton su oblikovali Miro Mamić i Tomislav Luetić.

"Povišica", koju je autor prije 40 godina napisao prema svom romanu "Umjetnost i metodologija traženja povišice", djelo je pomaknutog teatra apsurda u kojem djelatnik tvrtke iz dana u dan namjerava lupiti šakom o stol i zahtijevati povišicu.

Na sceni je tekst govorilo dvoje glumaca, a treći je bio mimičar i suradnik na scenskim pokretima.

Francuski dramatičatr, novelist i glumac Georges Perec (1936.-1982.) slavu je stekao eksperimentirajući riječima i novom modernističkom formom pisanja. Najslavniji su eksperimenti iz dva komplementarna romana – La disparition (1969) i Les revenentes (1972) - u prvom Perec niti jednom nije upotrijebio slovo e, dok je u drugom pak to jedini korišteni samoglasnik.

Na plakatu kojim se najavljuje predstava "Povišica" napisane brojke o tome koliko se često u njoj pojavljuju slova, a najčešće se, 3349 puta, pojavljuje slovo a.

(Hina) xzjur yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙