FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: proslava 150. obljetnice knjižare "Morpurgo"

Autor: pgas
SPLIT, 22. studenoga 2010. (Hina) - U Splitu je danas različitim događanjima počelo obilježavanje 150. obljetnice splitske knjižare "Morpurgo", koja je sačuvana u izvornom obliku na splitskoj Pjaci, a čiji je utemeljitelj Vid Morpurgo.

Vid Morpurgo (Split, 1838. - Split, 1911.) bio je istaknuti splitski nakladnik, tiskar, bibliograf, knjižničar i političar, kao i bankar, vinar i industrijalac.

U Muzeju grada Splita večeras je otvorena izložba pod nazivom "Vid Morpurgo u svom vremenu", a u sklopu te izložbe prikazan je i dokumentarni film "Uzvišen umom, plemenit duhom", u kojemu, u šetnji splitskim ulicama, o Vidu Morpurgu razgovaraju splitski pisci Jakša Fiamengo i Duško Kečkemet.

Inače, obilježavanje 150. obljetnice splitske knjižare "Morpurgo", počelo je danas na starome židovskom groblju odavanjem počasti njezinu utemeljitelju Vidu Morpurgu. Odajući mu počast na grobu, pjesnik Jakša Fiamengo je rekao kako je Morpurgo bio važan i u političkom životu Splita, to jest bio je čovjek za čiji bi se život moglo reći da je bio u znaku opće koristi zajednici.

Sadašnji potpredsjednik Židovske općine u Splitu Nenad Morpurgo rekao je kako se obitelj Morpurgo nastanila u Splitu sredinom 17. stoljeća. "Vid Morpurgo je bio perjanica koja je kroz narodnjaštvo i knjižaru ostavila kulturni pečat u Splitu", naglasio je.

U prigodnom spomen-programu na starome židovskom groblju na Marjanu sudjelovali su i splitski srednjoškolci i studenti, koji su po starome židovskom običaju stavili kamenje na grob Vida Morpurga. Proslava 150. obljetnice splitske knjižare "Morpurgo" trajat će tri dana.

(Hina) xpgas ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙