FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: radnici ne gase Radio 101

Autor: ista
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Podružnica Sindikata novinara Hrvatske na Radiju 101 izvijestila je danas da 30 od 35 zaposlenih i još osam honorarnih suradnika nastavljaju "legalni i legitimni štrajk" te je odbacila optužbe da radnici gase "Stojedinicu".

Sindikalci ističu da nisu preuzeli program niti ga uređuju, nego samo uskraćuju svoj rad. Ponavljaju da je razlog štrajka višemjesečna neisplata plaća. Tvrde da se štrajk provodi u skladu sa zakonom i da one koji žele raditi nitko u tome nije sprječavao niti sprječava.

Kažu da su izišli u susret predsjedniku Uprave i prihvatili njegov naknadni popis nužnih poslova koji se mora obaviti iako to znači djelomični prekid štrajka zaposlenika u marketingu i tehnici.

Iz sindikalne podružnice opovrgavaju glasine da će oni pokrenuti stečaj radija i napominju da takve ovlasti imaju pojedinci, a ne sindikat.

Kažu da nastavljaju štrajk među ostalim i zato što je "cijeli spin koji Uprava pokušava napraviti oko te situacije prevršio svaku mjeru" te zato što smatraju da su u spas radija već uložili šest mjeseci besplatnog rada. "A to je više nego što su uložili suvlasnici koji rigidnom kapitalističkom logikom zahtijevaju i dalje krv, znoj i suze. Besplatne i naše, a ne njihove", stoji u priopćenju tog sindikata.

Od prekjučer održane skupštine suvlasnika očekivali su mnogo, no u šestosatnoj raspravi, tvrde, egzistencijalnim problemima radnika posvećeno je samo nekoliko minuta.

"Nama je dosta kapitalizma s likom umivenoga salonskog ljevičarenja, zazivanja ideala iza kojih je skrivena jedino želja da NJIHOVA firma preživi, tako da svakodnevno radimo neplaćeni MI", stoji u priopćenju sindikalaca, koji ističu da im je do radija stalo koliko i suvlasnicima. "Smatramo da se Radio 101 neće ugasiti, i sasvim sigurno mi nismo ti koji će ga gasiti unatoč optužbama Uprave i skupštinara, koji ne razumiju da je Monopoly ipak društvena igra", zaključuje se u priopćenju sindikalne podružnice Radija 101, koji je u gubitku 22 milijuna kuna.

Skupština Radija 101 prije dva je dana većinom glasova (60 posto) poduprla predsjednika Uprave Dragu Perića, čiju je ostavku zatražilo 19 od 78 suvlasnika, te odlučila za 15 dana održati novu skupštinu na kojoj bi se trebalo odlučiti o sudbini "Stojedinice", to jest hoće li se dokapitalizirati ili će u stečaj. Perić je kazao kako postoji više zainteresiranih mogućih ulagača, no nije želio otkriti o kome je riječ.

Radio 101 je prije nekoliko dana na zahtjev jednog zaposlenika, ujedno i vjerovnika, dobio privremenoga stečajnog upravitelja koji bi, po rješenju zagrebačkoga Trgovačkog suda, do odluke o otvaranju stečajnog postupka trebao utvrditi postoje li uvjeti za pokretanje stečaja ili pak za nastavak rada tog radija.

(Hina) pp/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙