FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva predaje Varšavi nove dokumente o masakru u Katinu

Autor: mtro
MOSKVA, 3. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Rusija je u petak predala Poljskoj nove dokumente o masakru poljskih časnika i civila u Katinu tijekom Drugog svjetskog rata, nekoliko dana prije posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Varšavi, navodi Kremlj.

Ruski dužnosnici su predali dokumente poljskim predstavnicima u ruskom državnom tužiteljstvu, naveo je Kremlj u priopćenju ne preciziravši broj dokumenata. Dmitrij Medvedev će u ponedjeljak doći u dvodnevni posjet Poljskoj. Predviđa se da će s poljskim kolegom Bronislawom Komoroskim među ostalim razgovarati i o masakru u Katinu, dodaje se u priopćenju.

Ruski državni arhiv je u travnju objavio dotada tajne dokumente o pokolju poljskih časnika u Katinu 1940., što je bio simboličan potez ruskog predsjednika radi zatopljenja rusko-poljskih odnosa. Rusi su Poljskoj u svibnju vratili 67 predmeta, a u rujnu 20.

Nakon invazije SSSR-a u rujnu 1939. na istoka Poljske, 22.000 poljskih časnika i civila Crvena armija pobila je Katinskoj šumi.

Desetljećima je Sovjetski Savez optuživao naciste za te zločine. Tek u travnju 1990. sovjetski čelnik Mihail Gorbačev je priznao odgovornost svoje zemlje za taj masakr.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙