FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: međusobne prozivke HDZ-a i SDP-a za opstrukciju HRT-a

Autor: rkor
ZAGREB, 1. prosinca 2010.(Hina) - HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici danas su se u Saboru međusobno prozivali za opstrukciju Programskog vijeća HRT-a te kršenje Zakona o HRT-u, i jedni i drugi uvjeravajući da im je neovisnost HRT-a o politici na prvom mjestu.

U raspravi o prijedlogu Odbora za medije da se za člana Programskog vijeća HRT-a, na prijedlog parlamentarne većine, za preostali dio mandata imenuje Petra Lovrića SDP-ovi zastupnici optužili su HDZ da oporbi onemogućuje izbor njihova četiri člana Vijeća, dok su HDZ-ovci uzvraćali da rad Vijeća opstruira upravo SDP ismijavajući kandidate koji se jave na natječaj.

Lovrićevo predlaganje od strane parlamentarne većine, a koja je ranije odbila oporbeni prijedlog da se u Vijeće izabere Vera Robić-Škarica, lekcija je iz demokracije i ogledni primjer odnosa parlamentarne većine prema manjini, smatra Nenad Stazić (SDP).

Većina, kazao je, ovim izborom pokazuje svoju bahatost i nadmoćnost poručujući 'baš nas briga za vaša manjinska prava, bit će kako mi hoćemo'.

Stazić podsjeća kako je prilikom odbijanja Vere Robić-Škarice saborska većina upozoravala da je ona, kao osoba koja se bavi produkcijom, u mogućem sukobu interesa, a upravo Lovrićev izbor pokazuje, ustvrdio je, da je to bila lažna briga.

Lovrić, naveo je Stazić, ima srednju stručnu spremu i bio je "uklopničar", a to ga, rekao je, očito čini kvalificiranijim od Zorislava Antuna Petrovića, predsjednika Transparency Internationala Hrvatske koji se također prijavio na natječaj.

Odgovorila mu je u ime Kluba HDZ-a Sunčana Glavak kazavši kako je očita razlika između njezine stranke i oporbe u tome što oni ne smatraju da je netko manje vrijedan i sposoban jer ima srednju stručnu spremu.

"Što mi danas radimo, diskriminiramo nekog samo zato što nema višu ili visoku stručnu spremu", upozorila je HDZ-ova zastupnica i napomenula da je Lovrić predložen od strane Hrvatske udruge poslodavaca, da je bio sudionik Domovinskoga rata i aktivan je u braniteljskim udrugama.

"On ima svoje kvalifikacije i da, parlamentarna većina složila se da on bude prijedlog za člana Programskog vijeća", kazala je Glavak.

Antun Vujić (SDP) optužio je HDZ da oporbu sprječava u ostvarenju nezinog zakonskog prava da u HRT-ovo Programsko vijeće imenuje svoje kandidate što će, uvjeren je, građani kazniti na idućim izborima.

O HDZ-ovom shvaćanju demokracije i neovisnosti medija, dodao je, svjedoči i činjenica da je, na dan kada ga je saborska većina predložila, Lovrić sudjelovao u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno", iako, naglasio je, važeći zakon ne dopušta takvo angažiranje.

Vujićevo izlaganje izazvalo je niz reakcija HDZ-ovih zastupnika, koji su prozivali oporbu da umjesto da predloži svoja četiri člana Vijeća blokiraju njihov izbor, zbog čega Vijeće i dalje radi u krnjem sastavu.

"Bavite se lažnom demokracijom", poručio je SDP-ovcima Krunoslav Markovinović (HDZ), ustvrdivši da "opstrukcija definitivno nije na strani parlamentarne većine".

Željku Antunović (SDP) zanimalo je kako to da je HDZ, zbog potencijalnog sukoba interesa, odbio prihvatiti oporbenu kandidatkinju Veru Robić-Škaricu, dok takvu potencijalnu opasnost ne vidi kod svojih kandidata.

"Od kuda vama da Petar Lovrić nije u potencijalnom sukobu interesa", upitala je.

Stavovima SDP-a u raspravi se priklonio Goran Beus Richembergh, koji je u ime Kluba HNS/HSU-a naglasio da oporba, za razliku od vladajućih, prihvaća prijedlog pozicije i time pokazuje korektnost parlamentarne borbe.

Napominjući da će Lovrićevim izborom u Programskom vijeću sjediti samo članovi po volji većine, HNS-ovac je kazao kako HDZ sada u potpunosti preuzima odgovornost "za svaku sekundu situacije na HRT-u kao i odgovornost za profilaciju HRT-a kao javnog medija".

"Sad je potpuno jasno, jedan kroz jedan, da je HDZ odgovoran ne samo za kadrovsko stanje nego i za program i za recentne slučajeve cenzure koji su na sramotu HRT-a", ustvrdio je.

(Hina) xtr/xrkor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙