FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dr. Maretić: na vrijeme uočiti da je netko pozitivan na HIV

Autor: mbuj
ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - Treba na vrijeme uočiti da je netko pozitivan na HIV jer se pravodobnim liječenjem i praćenjem ta zaraza može dugo zadržati prigušenom, odnosno onemogućiti da se uopće pojavi kao bolest, istaknuo je danas dr. Tomislav Maretić s Klinike za infektivne bolesti "Dr. Frana Mihaljevića" na konferenciji za novinare Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

"Testiranje je i te kako važno. Ne smije se kao noj stavljati glavu u pijesak, nego, ako je tko pozitivan na HIV, treba to doznati, biti informiran i liječen da se izbjegne bolest", rekao je dr. Maretić. Dodao je kako je najgore kad im u kliniku dođu pacijenti koji su u već "slomljenu" stadiju, kad je imunitet uništen, jer mu je tada teže pomoći.

"Krivulja koja pokazuje AIDS stabilna je i relativno niska, a i krivulja koja pokazuje smrtnost također je relativno niska", rekao je dr. Maretić. Istaknuo je kako je zahvaljujući prevenciji i ranoj terapiji onemogućeno da se bolest pojavi u svoj punini. Rekao je da klinika ima dovoljno lijekova te da od 30-ak antivirusnih lijekova klinika ima 16.

Ivana Crnčić iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a istaknula je kako od 1999. obilježavaju Svjetski dan AIDS-a, a ove godine je prvi put u suradnji s gradom Zagrebom, Plivom i zdravstvenim ustanovama organiziran edukativni tjedan u šatoru na Cvjetnom trgu tijekom kojeg je u šatoru održano osam predavanja o HIV-u i AIDS-u za učenike medicinskih škola i građane.

Crnčić je dodala da su u 2010. do sada prijavljena 54 slučaja HIV-a, 17 slučajeva AIDS-a, a osam osoba je preminulo, što pokazuje da je godišnje povećanje i dalje 10 posto. Istaknula je kako je velik dio aktivnosti i projekata udruge namijenjen podizanju svijesti javnosti, educiranju o problemu HIV/AIDS-a i ostalih prenosivih bolesti te smanjenju stigme i diskriminacije davanjem prave i točne informacije. Zato se i cijela akcija održava pod geslom "Ne diskriminiraj - saznaj više", rekla je Crnčić.

Najavila je da će obilježavanje Dana svjetskog dana AIDS-a završiti tradicionalnim koncertom 5. prosinca u dvorani Ciboni, a sav prihod od prodaje ulaznica za koncert namijenjen je nastavku rada udruge i realizaciji projekata usmjerenih prema podizanju svijesti javnosti i educiranju o problemu HIV/AIDS-a. Na koncertu pod nazivom "Pozitivan koncert" nastupit će Let 3, TBF, Laibach, Kinoklub te Hugh Cornwell, bivši pjevač skupine Stranglers.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙