FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: izmjene Zakona o sigurnosti prometa u dva čitanja

Autor: rkor
ZAGREB, 1. prosinca 2010.(Hina) - Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić izvijestio je danas saborske zastupnike kako je vlada prihvatila da se izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama rasprave u redovitoj proceduri, kroz dva čitanja, iako su Banski dvori Saboru prvotno predlagali da taj zakon izmijeni po hitnom postupku.

Nakon rasprave na saborskim odborima utvrđene su neke odredbe koje treba dodatno riješiti kroz drugo čitanje, rekao je Buconjić.

Govoreći o novinama u zakonu, istaknuo je kako se, u skladu s odlukom Ustavnog suda, predlaže ukidanje odredbe po kojoj se vozač koji je počinio neki prometni prekršaj, a imao je do 0,5 promila alkohola u krvi, kažnjavao i za taj prekršaj i za tu količinu alkohola u krvi, tako da više neće biti dvostrukog kažnjavanja.

Izmjenama se zakon usklađuje i s normama Europske unije, pa je tako usklađen tehnički pregled određenih kategorija vozila, a uvedena je i rekategorizacija četverocikala kojima će moći upravljati osobe s "B" kategorijom. Povećane su i kazne za određene prekršaje, kao npr. pretjecanje u tunelu.

Buconjić je naveo da je 2008. do 1. prosinca u prometu poginulo 614 osoba, 2009. poginulo ih je 508, a 2010. godine 386.

To znači da je smrtnost na cestama smanjena za 37 posto i da je spašeno 228 života, rekao je Buconjić i izrazio nadu da će Hrvatska ove godine dostići željeni cilj da ima manje od deset poginulih u prometu na 100 tisuća stanovnika.

Saborski klubovi u raspravi su poduprli to što je lani u odnosu prema 2008. bilo 5,8 posto manje prometnih nesreća, 2,6 posto manje ozlijeđenih i čak 17,5 posto manje poginulih.

Veseli ih i što je u prvoj polovici ove godine u odnosu prema istom razdoblju 2009. smanjen broj nesreća za 16,7 posto, broj ozlijeđenih za 23,1 posto i broj poginulih za 14,5 posto, što znači da su poginule 34 osobe manje.

No, razlikuju se u ocjeni što je pridonijelo takvoj pozitivnoj statistici.

Damir Kajin (IDS) misli da je tome najviše pridonijela recesija, to jest činjenica da se zbog sve lošijeg standarda ljudi manje voze, a Ivan Bogović (HDZ) i Boris Klemenić (HSS) smatraju kako je to uvelike povezano i s novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Kajin se zauzeo i za ozbiljnu reviziju kaznenih odredaba u zakonu, to jest da se razmotri smanjenje dijela kazni za prometne prekršaje. "Dokle će u ovoj zemlji biti praksa da svaku intervenciju u zakon upotpunjujemo sve višim kaznama?" upitao je Kajin i istaknuo da se ne može sve kaznama rješavati te da je to "gubitak osjećaja za trenutak u kojemu žive građani u Hrvatskoj".

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak, koji je predsjedao sjednicom, poručio mu je kako nije rasprava o poreznom zakonu, nego o zakonu koji regulira sigurnost u prometu. "Ovo nije socijalna kategorija pa da - ako mirovine idu dolje - dolje idu i kazne", rekao je Jarnjak.

(Hina) xrkor/xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙