FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit o klimatskim promjenama želi definirati obveze bogatih i siromašnih

Autor: kgab
CANCUN, 1. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Sudionici 12-dnevnog summita o klimatskim promjenama u Meksiku nisu se mogli dogovoriti u utorak oko prijedloga koji bi ukinuli dvadesetgodišnju podjelu između bogatih i siromašnih u području smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Razvijene zemlje kažu da brzo rastuća gospodarstva na čelu s Kinom, koja je postala zemlja s najvećom emisijom plinova, moraju učiniti puno više kako bi smanjila svoje emisije. Mnoge siromašne zemlje protive se promjeni UN-ove konvencije iz 1992. koja obvezuje bogate da prednjače u smanjenju emisija.

"Mogu vam jamčiti da će to biti kontroverzno pitanje", izjavio je u meksičkom ljetovalištu Cancunu glavni pregovarač Europske komisije Artur Runge-Metzger.

"Za Kinu su potrebna oštrija pravila što se tiče mjerenja, izvještavanja i verifikacije nego u nekoj manjoj siromašnoj zemlji", kazao je.

Većina zemalja pristala je na formulu dogovorenu na prošlogodišnjem summitu u Kopenhagenu u skladu s kojom bi industrijske zemlje morale smanjiti svoje emisije, a nova gospodarstva usporiti rast plinova s učinkom staklenika.

Razgovori u Cancunu imaju daleko manje ambicije. U Meksiku sudionici nastoje očuvati vjerodostojnost pregovora o klimi jer taj se proces pod okriljem UN-a odvija 18 godina. Već mjesecima je jasno da summit neće donijeti globalni i ambiciozni sporazum, već da treba ići korak po korak i pokušati postići dogovor o manjem paketu mjera. Razgovara se i o "zelenom fondu" iz kojega bi se davala pomoć siromašnima ili naporima za zaštitu tropskih šuma.

(Hina) xkga ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙