FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ima li snage za nastavak uspona Crobexa?

Autor: neba
ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - S obzirom na pozitivne signale s europskih tržišta, danas bi na Zagrebačkoj burzi mogao biti nastavljen blagi uspon Crobex indeksa, nakon što su jučer prekinuli 7-dnevni negativni niz.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 rast, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je prekinuo 7-dnevni negativni niz, ojačavši 0,44 posto, na 1.787 bodova. Crobex10 porastao je 0,87 posto, na 946 bodova.

U cijelom je studenome, pak, Crobex indeks potonuo za 4,4, a Crobex10 za 3,6 posto. Za usporedbu, na Wall Streetu je Dow Jones u tom mjesecu oslabio 1, a S&P 500 indeks 0,2 posto.

Redovni promet iznosio je jučer 14,3 milijuna kuna, što je oko 39 milijuna manje nego prethodnoga dana.

„Moguće je da danas na domaćem tržištu vidimo nastavak blagog uspona indeksa, uslijed tehničkog odbijanca nakon njihove oštre korekcije u studenome, ali i zbog mogućeg odbijanca na inozemnim burzama“, ističe Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

A na svjetskim je burzama posljednjih dana trgovanje prilično nestabilno, jer investitori strahuju od širenja dužničke krize u eurozoni.

Tako su jučer na Wall Streetu, unatoč makroekonomskim podacima koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva, cijene dionica pale nakon upozorenja o mogućem smanjenju kreditnog rejtinga Portugalu.

I na azijskim se burzama iz istog razloga jutros trgovalo oprezno, no ulagače su ohrabrili podaci o jačanju gospodarske aktivnosti u Kini.

„Dužnička kriza u eurozoni i dalje će biti u najvećem fokusu investitora na inozemnim burzama. Ipak, u cijene dionica već je uvelike ugrađeno moguće širenja dužničke krize i na Portugal, stoga je moguća danas korekcija cijena na više“, smatra Bošković.

Na valutnim tržištima, pak, tečaj eura je pod pritiskom prodaja oslabio ispod 1,3 dolara, na najnižu razinu u zadnja dva mjeseca.

„Tečaj dolara je tehnički gledano u fazi prekupljenosti i idućih bi nekoliko dana mogli vidjeti njegovu korekciju na niže. Posljedično, to će ojačati cijene dionica na europskim i američkim burzama, što bi moglo dati poticaj i domaćem tržištu“, ocjenjuje Bošković.

U nešto većem fokusu domaćih investitora mogle bi se danas naći dionice Adris grupe, koja je potvrdila da je zainteresirana za ulaganja u sektor energetike, konkretno u termoelektranu Plomin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙