FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u očekivanju podatka o potrošnji u listopadu

Autor: neba
ZAGREB, 30. studenog 2010. (Hina) - Uz mješovite signale sa svjetskih tržišta, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje oprezno trgovanje, a u fokusu ulagača mogao bi biti podatak o prometu u domaćoj maloprodaji.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 rast, a 2 nastavak pada.

Crobex indeks oslabio je jučer sedmi dan zaredom, i to za 0,32 posto, na 1.779 bodova, novu najnižu razinu od srpnja prošle godine. Crobex10 pao je 0,55 posto, na 946 bodova.

Redovni promet iznosio je 53,4 milijuna kuna, što je 38,6 milijuna više nego u petak. To se ponajviše zahvaljuje prometu od 30,3 milijuna kuna dionicama Belja.

„Na domaćem tržištu očekujem danas nastavak lošeg raspoloženja investitora i negativnu stagnaciju Crobexa. No, bude li podatak o prometu u maloprodaji u listopadu iznad očekivanja ekonomista, to bi moglo zaustaviti negativni niz na domaćoj burzi“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u listopadu, koja bi, kako se očekuje, trebala pokazati da je potrošnja porasla četvrti mjesec zaredom.

Svih pet makroekonomista, koje je anketirala Hina, procjenjuje da je u listopadu potrošnja porasla u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene kreću se u rasponu od 0,8 do 1,6 posto, dok u prosjeku očekuju rast od 1,2 posto.

To bi predstavljalo ubrzanje rasta, s obzirom da je u rujnu promet u trgovini na malo ojačao 0,4 posto.

Podatak o potrošnji na malo u listopadu jedan je od ključnih pokazatelja koji će navijestiti može li se nastaviti rast domaćeg gospodarstva, nakon što je u trećem tromjesečju provirilo iz recesije, ili u posljednjem ovogodišnjem kvartalu slijedi novi pad.

Franin dodaje da bi se u nešto većem fokusu investitora mogla naći dionica Podravke, jer se očekuje da bi ovoga tjedna mađarska OTP banka mogla aktivirati založno pravo koje ima na 10,6 posto dionica Podravke, te ih prebaciti odabranoj brokerskoj tvrtki s nalogom za prodaju. Otprije je poznato da mirovinski fondovi neće zajednički djelovati u kupnji.

A sa svjetskih burzi stižu miješani signali. Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale, jer ulagači i dalje strahuju od širenja dužničke krize u eurozoni. Zbog toga su jutros i na azijskim burzama cijene dionica oštro pale.

No, na europskim su burzama vodeći indeksi jutros porasli, nakon jučerašnjeg oštrog pada.

„Sa svjetskih burzi stižu nam mješoviti signali. Tako su jučer američki i europski indeksi pali zbog zabrinutosti investitora oko mogućeg širenja dužničke krize na južne zemlje eurozone, unatoč odobrenoj financijskoj pomoći Irskoj. Ipak, na kraju trgovanja na Wall Streetu američki indeksi su umanjili gubitke zbog oporavka cijena dionica u energetskom i financijskom sektoru. Na tome tragu jutros vidimo pozitivna kretanja na europskim burzama. Ipak, američki terminski indeksi zasad su u minusu, što upućuje na nastavak negativnog raspoloženja na američkim burzama“, navodi Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙