FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 30. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Velike američke banke biti će meta iduće objave povjerljivih dokumenata na internetskoj stranici WikiLeaks početkom 2011., rekao je njezin osnivač Julian Assange u intervjuu za poslovni magazin Forbes, objavljen u ponedjeljak. Assange je rekao da početkom sljedeće godine planira objaviti znatnu količinu podataka o "velikim američkim bankama" koji otkrivaju "flagrantno kršenje" propisa što bi "moglo srušiti jednu ili dvije banke". On je odbio iznijeti više detalja o imenima banaka, niti reći hoće li otkriti kaznena djela, no u usporedio je razmjere nove objave s e-mail porukama koje su došle na vidjelo nakon sloma energetskog diva Enrona 2001. godine. "To nije veliki materijal kao onaj o Iraku, ali radi se desecima ili stotinama tisuća dokumenata, ovisno o tome kako ih definirate", rekao je za Forbes. WikiLeaks je u listopadu objavio oko 400 tisuća vojnih dokumenata iz rata u Iraku.

JERUZALEM

Dvadesetak organizacija za ljudska prava poziva na još jednu međunarodnu akciju za brzo, bezuvjetno i potpuno ukidanje blokade Gaze, u izvješću objavljenom u utorak. "Mjere koje, pred snažnim međunarodnim pritiskom, provodi Izrael kako bi 'ublažio' nezakonitu blokadu Gaze malo su promijenile sudbinu civilnog stanovništva", ističe 21 organizacija u tom izvješću pod nazivom "Uništena nada - produljenje blokade Gaze". "Međunarodna zajednica je popustila pritisak na Izrael, ali je premalo učinjeno kako bi se uspješno ublažila ograničenja nametnuta 1,5 milijunu Palestinaca u njihovu svakodnevnom životu", kažu te organizacije, među kojima su Amnesty International, Oxfam, Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH) i Norwegian Refugee Council.

WASHINGTON

Sposobnost administracije Baracka Obame da obavlja učinkovitu diplomaciju u Ujedinjenim narodima neće biti narušena objavom povjerljivih diplomatskih depeša na web stranici WikiLeaks, izjavila je u ponedjeljak američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice. "Mogu s povjerenjem reći da će američki diplomati ovdje u UN-u i diljem svijeta i dalje raditi izvrsno kao što rade svaki dan, podržavajući i promičući interese SAD-a", rekla je Rice novinarima u UN-u. Rice je zamoljena da komentira izvješća, na temelju objavljenih dokumenata, da je misija SAD-a pri UN-u u New Yorku bila uključena u prikupljanje podataka o diplomatima i dužnosnicima UN-a, uključujući osobne ili financijske podatke, kao što su kreditne kartice i brojevi računa. Ona je odbila izravno odgovoriti na optužbe jer, kako je kazala, potječu iz povjerljivih dokumenata. "Naši diplomati rade ono što diplomati diljem svijeta čine svaki dan, a to je izgradnja odnosa, pregovaranje, unaprijeđenje naših interesa i rad na pronalaženju zajedničkih rješenja za složene probleme", rekla je Rice.

PEŠAVAR

Četiri osobe, među kojima i jedno dijete, ubijene su u utorak u napadu bombaša samoubojice ispred policijske stanice na sjeverozapadu Pakistana gdje se snage sigurnosti bore s talibanima i al-Kaidom, objavila je policija. Tri godine u Pakistanu traje val nasilja u kojem je u više od 400 atentata, uglavnom samoubilačkih, ubijeno oko 4.000 ljudi. Napad u utorak ujutro izveden je u gradu Banu, blizu plemenskog okruga Sjeverni Vaziristan, uporišta talibana i al-Kaide. Bombaš samoubojica je stigao pješice i aktivirao bombu blizu policijskog vozila ispred stanice, rekao je šef policije grada, prenosi AFP.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙