FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ludwig Bauer dobio slovačku nagradu za prevoditeljstvo

Autor: macu
ZAGREB, 29. studenog 2010. (Hina) - Najveća nagrada koju Slovaci dodjeljuju stranom književnom prevoditelju sa svoga jezika Hviezdoslavova nagrada pripala je hrvatskom književniku i prevoditelju Ludwigu Baueru, izvijestila je danas Brod knjižara.

Baueru je nagrada dodijeljena za njegovu antologiju slovačke poezije "Crna violina", objavljenu u izdanju sisačke Aure i Društva slovačko-hrvatskog prijateljstva. To je drugi put u povijesti te ugledne nagrade da je dobitnik hrvatski prevoditelj.

U Slovačkoj akademiji znanosti u toj je prigodi 23. studenoga održan i poseban slavistički skup o književnom i prevoditeljskom radu Ludwiga Bauera. Među inima je govorio slovački slavist i dopisni član HAZU-a Ján Jankovič, koji je naglasio kako je Bauerova antologija slovačke poezije najveći doprinos međusobnim kulturnim odnosima od vremena preporoditelja Ljudevita Gaja i L'udovita Štúra.

Ludwig Bauer (1941.), književnik, urednik i prevoditelj, vrlo je cijenjen i prevođen u Slovačkoj.

Uz deset romana za odrasle, Bauer je i autor mnogih bestselera za djecu. Osim prijevoda slovačke i češke književnosti objavljivao je i prepjeve s njemačkoga, prijevode s engleskoga jezika te hrvatskih autora na engleski jezik.

(Hina) xpp ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙