FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo: presude ne ugrožavaju sustav gospodarenja ambalažnim otpadom

Autor: mbuj
ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - U povodu medijskih napisa o presudama Upravnog suda u vezi s naplatom naknade za ambalažu ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da je riječ o 13 presuda koje se odnose isključivo na naplatu naknada za prosinac 2005. te da one ne ugrožavaju sustav gospodarenja ambalažnim otpadom, koji se "dalje razvija".

"Radi se o 13 sudskih presuda koje se odnose isključivo i jedino na naplatu naknada za prosinac 2005. Fond za zaštitu okoliša postupio je po presudama suda i novac je odmah vraćen", navodi u priopćenju ministarstvo u povodu napisa koje ono ocjenjuje tendencioznim.

"Sustav gospodarenja ambalažnim otpadom dalje se razvija. Pošto je u pokusni rad pušten pogon za obradu polimernih materijala EKO Velebit u Gračacu, u nekoliko gradova u Hrvatskoj pokrenuti su pilot-projekti skupljanja ostalih polimernih materijala. Upravo su u tijeku izmjene i dopune pravilnika kojima će se obuhvatiti i skupljanje svih polimernih materijala, budući da sad postoji pogon za obradu toga korisnog otpada", navodi u priopćenju ministarstvo.

Mediji su ovih dana pisali da su proizvođačima pića, koji su protiv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokretali sporove, s upravnog suda stigle prve presude po kojima je taj fond nezakonito naplaćivao prve naknade za ambalažni otpad i da taj novac mora vratiti s kamatama. Podsjećaju da je pravilnikom bilo propisano da se naknada za ambalažni otpad naplaćuje od 1. prosinca 2005., a da je vladina uredba o izmjenama zakona o otpadu, koja je legalizirala taj pravilnik, stupila na snagu tek 28. prosinca te godine.

(Hina) pp/xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙