FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wallstorm: Pravda za žrtve seksualnog nasilja u ratu u BiH nedopustivo spora

Autor: rmav
SARAJEVO, 26. studenog 2010. (Hina) - Posebna predstavnica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za borbu protiv seksualnog nasilja u ratu Margot Wallstrom upozorila je u petak u Sarajevu kako je pravda za žrtve ovakvog oblika zlostavljanja u Bosni i Hercegovini nedopustivo spora što samo produbljuje patnje kojima su izložene.

Wallstrom je na konferenciji za novinstvo iznijela procjenu kako je tijekom rata u BiH različitim oblicima seksualnog zlostavljanja bilo izloženo gotovo pedeset tisuća žena, a da je petnaest godina nakon rata procesuiran zanemarivo mali broj počinitelja takvih zločina.

„Mogu kazati kako petnaest godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma za žene koje su bile žrtve seksualnog nasilja u ratu još uvijek nema mira. Pravosudni procesi bolno su spori, a ako znamo da je u BiH silovano do pedeset tisuća žena te da je do sada pravomoćno presuđeno samo dvanaest takvih slučajeva, onda nam je jasno koliki su zapravo razmjeri tog problema“, kazala je Wallstrom.

Istaknula je kako izostanak kažnjavanja počinitelja zločina silovanja žrtve izlaže dodatnim traumama i otežava njihovo uključivanje u normalan život.

Pozvala je pravosudne vlasti u BiH da poduzmu sve što je potrebno kako bi se procesuiranje svih oblika seksualnog zlostavljanja ubrzalo a žrtvama osigurala pravda koju zaslužuju.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙