FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI HNA9350 "ZSE: pad indeksa ..."

Autor: scvi
ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti broj HNA 9350, emitiranoj pod naslovom "ZSE: pad indeksa šesti dan uzastopno", isprave u leadu datum - umjesto 12. rujna treba stajati 12. srpnja.

Ispravak vijesti HNA9350

ZSE: pad indeksa šesti dan uzastopno

ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti broj HNA 9350, emitiranoj pod naslovom "ZSE: pad indeksa šesti dan uzastopno", isprave u leadu datum - umjesto 12. rujna treba stajati 12. srpnja.

Lead ispravno glasi: Na Zagrebačkoj burzi i danas su nastavljene prodaje dionica, šesti dan uzastopno, pri čemu je Crobex potonuo na najnižu razinu od 12. srpnja, a Crobex10 na povijesno najnižu razinu.

Ispravljenu vijest u cijelosti prenosimo:

ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas su nastavljene prodaje dionica, šesti dan uzastopno, pri čemu je Crobex potonuo na najnižu razinu od 12. srpnja, a Crobex10 na povijesno najnižu razinu.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati na gubitku 0,69 posto, na 1.791 bodu, spustivši se na najnižu razinu od 12. srpnja, kada je iznosio 1.785 bodova.

Crobex10 potonuo je 0,94 posto, na 952 boda, najnižu razinu od svog uvođenja u srpnju 2009. godine.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,5 milijuna kuna, što je 2,5 milijuna kuna više nego jučer u ovo doba.

„Negativni sentiment s europskih burzi prelio se danas i na domaće tržište, a ni podatak o blago pozitivnoj stagnaciji domaćeg bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju ne djeluje inspirativno na investitore“, ističe Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Milijunski promet zasad je ostvaren tek dionicom HT-a, i to u visini od 2,4 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 1,63 posto, na 271,15 kuna.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 560.000 kuna, i blagim rastom cijene, za 260,13 kuna.

Na europskim burzama danas su cijene dionica oštro pale zbog intenziviranju dužničke krize u eurozoni, ponajviše oko Portugala i Španjolske. Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu su više od 1 posto.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je danas da je bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju porastao za 0,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što znači da je hrvatsko gospodarstvo izašlo iz recesije.

Podatak je u skladu s očekivanjima jer je osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo, u prosjeku, da je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 0,3 posto.

„Iako je prije riječ o stagnaciji, a ne o rastu BDP-a, veseli pozitivni predznak. Neto izvoz je, uz oporavak prihoda od turizma, u trećem tromjesečju imao prilično značajan utjecaj na ovu pozitivnu stopu BDP-a“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Ističe, međutim, da je u realnim iznosima gledano, u prva tri tromjesečja ove godine gospodarska aktivnost pala na razinu 2006. godine.

„U takvim okolnostima potrebne su značajnije prilagodbe, pogotovo u javnom sektoru, kako bi se potrošnja svela na realnu snagu gospodarstva“, ističe Šantić.

Uredništvo Hine

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙