FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i srpski predsjednik Boris Tadić poručili su danas poslovnim ljudima obiju država da više nema političke opstrukcije gospodarske suradnje te se zauzeli za sprečavanje bilo kakve diskriminacije hrvatskih i srpskih tvrtki na tržištima dviju zemalja. Istina je da su pojedine srpske tvrtke bile diskriminirane na natječajima u Hrvatskoj, kao što je bilo i diskriminacije hrvatskih u Srbiji, no naša je zadaća da ubuduće spriječimo takvu diskriminaciju i proširimo svijest kako samo zdrava tržišna utakmica može dati dobar rezultat, istaknuo je predsjednik Ivo Josipović obraćajujući se nazočnima na hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu. U hrvatskoj javnosti, pa i u srpskoj, postoje mišljenja da ulaganja iz Srbije nisu dobrodošla, no ja to poričem, sva ulaganja u Hrvatsku su dobrodošla, uključujući i ona iz Srbije, naglasio je Josipović. Srpski predsjednik Boris Tadić podsjetio je pak da obje zemlje boluju od sličnih "kroničnih bolesti" kao što su deficit, loši pokazatelji uvoza i izvoza, visoka razina zaduženosti, veliki socijalni pritisci i očekivanja da država rješava sve probleme, pa je zbog toga politička i gospodarska suradnja još važnija. Suradnja Hrvatske i Srbije važna je za odnose u regiji, a koraci koje danas poduzimamo otvaraju novi prostor suradnje, kazao je Tadić.

ZAGREB - Čelnici hrvatske i srpske gospodarske komore na današnjem su se gospodarskom forumu zauzeli za jačanje suradnje i zajednički nastup hrvatskih i srpskih kompanija na trećim tržištima. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević ocijenio je da međusobna robna razmjena, koja je najveću razinu od 1,2 milijarde dolara dosegla 2008. godine, više neće moći znatnije rasti jer u obje države danas postoji otvoreno tržište s robom iz svih krajeva svijeta. Zato se hrvatske i srpske kompanije trebaju povezati radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, pogotovo u tzv. nesvrstanim zemljama. I predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ističe kao najveći problem nedostatak viših oblika suradnje srpskih i hrvatskih kompanija, kao što su kooperacije, zajednička ulaganja i zajednički nastupi na trećim tržištima. Ministar gospodarstva Đuro Popijač kazao je kako će hrvatska Vlada nastojati ukloniti sve eventualne prepreke za srpske investitore. Srpski ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević uvjeren je kako gospodarstvenici mogu jedni drugima pomoći da budu konkurentniji te kroz industrijske kooperacije rade proizvode za europska i ostala tržišta. Milosavljević je također pozvao hrvatske investitore da ulažu u Srbiju.

ZAGREB - Odgovorna fiskalna politika u zemljama jugoistočne Europe ključ je za dugoročni rast, kazao je danas glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Peter Sanfey na međunarodnoj konferenciji o fiskalnoj politici u krizi i nakon krize koju je organizirao Ekonomski institut u Zagrebu. Za Hrvatsku se očekuje da će ove godini zabilježiti pad gospodarske aktivnosti za oko 2 posto, a iduće godine rast za 2 posto, kazao je Sanfey. Ovogodišnje izvješće o tranziciji EBRD-a pokazuje da se ova regija oporavlja mnogo sporije od ostalih skupina zemalja u razvoju i ukupni rast u tim zemljama vjerojatno će ove godine biti negativan, dodao je Sanfey istaknuvši da se preokret očekuje 2011. Govoreći o imperativima za regiju pozvao je na razvoj domaćeg tržišta kapitala i financiranje u lokalnim valutama, jačanje izvoznog sektora i uklanajnje prepreka izvoza, poboljšanje poslovnog okruženja te implementaciju odgovorne srednjoročne fiskalne politike radi ostvarenja snažnog i sigurnog rasta. Što se tiče poslovnog okruženja napomenuo je da su u Hrvatskoj prepreke najviše povezane s poreznom administracijom, sudovima i kvalifikacijama radnika.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju objavit će natječaje za prodaju tvrtke Uljanik Tesu iz Pule, Slavonija Nova iz Županje te Hotela Medena iz Segeta Donjeg kod Trogira, a uskoro će na javnu dražbu dionice 87 tvrtki u kojima država ima manjinske dioničke udjele, odlučio je danas Upravni odbor HFP-a. Za 100-postotni udjel u tvrtki Uljanik Tesu traži se nominalna vrijednost od 36,7 milijuna kuna s obzirom da se za tu tvrtku prvi put raspisuje natječaj. Za tvrtku Slavonija Nova iz Županje u prodaju će 76 posto dionica po cijeni od 50,2 milijuna kuna, dok će se za 24 posto dionica tražiti odluka Vlade za prodaju radnicima po posebnim uvjetima. Hotelska tvrtka Medena u natječaju će se prodavati po sniženoj cijeni odnosno za 53,6 posto dionica tražit će se 44,3 milijuna kuna, što je 70 posto nominalne vrijednosti. Na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi uskoro će se prodavati dionički i poslovni udjeli u 87 društava, a ukupna vrijednost državnog portfelja u tim tvrtkama je 30,17 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju spreman je uložiti 100 milijuna kuna u dokapitalizaciju Sunčanog Hvara smatrajući da je toj tvrtci toliko potrebno za održivost poslovanja, ali tek nakon što razriješi prijepore sa Orco Grupom i u zamjenu za veća upravljačka prava i veći vlasnički udjel u toj hvarskoj hotelskoj tvrtki. Kazao je to predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak po završetku radnog dijela današnje sjednice Upravnog odbora HFP-a na kojoj je rečeno da je HFP spreman na sve opcije u slučaju Sunčanog Hvara. To uključuje, objasnio je, i mogućnost sudskog sporenja sa Orco Grupom, jer HFP smatra da Orco kao većinski vlasnik te tvrtke zadnjih četiri, pet godina nije dobro upravljao Sunčanim Hvarom što pokazuju i sve lošiji financijski rezultati i gubici. Duvnjak je naveo da su Orcu ponudili ove jeseni osnivanje posebnog odbora za analizu restrukturiranja Sunčanog Hvara, ali Orco se na to nije odazvao. Kazao je i da HFP ne traži trećeg partnera za Sunčani Hvar niti žele ikoga izbaciti iz vlasništva nego žele sačuvati tu važnu hotelsku tvrtku i omogućiti joj normalno poslovanje.

ZAGREB - Prekinuvši četverodnevni negativni niz, Crobex indeks Zagrebačke burze danas je zabilježio blagi dobitak, ali uz nizak obujam trgovanja i bez snage za znatniji odmak od 1.800 bodova. Crobex indeks bio je u 12,00 sati u plusu 0,12 posto, na 1.812 bodova, a Crobex10 0,25 posto, na 968 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 4 milijuna kuna i bio je upola niži nego prethodnoga dana. Milijunski promet do 12,00 sati ostvaren je jedino dionicom HT-a, i to u visini od 1,2 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,13 posto, na 275,6 kuna. Slijedi redovna dionica Croatia osiguranja, s prometom od 600.000 kuna, i rastom cijene za 0,78 posto, na 5.200 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,07 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a srednji je tečaj eura prešao razinu od 7,4 kune. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,402934 kune. Na vrijednosti je prema kuni dobila i britanska funta, ojačavši 0,09 posto, a porasla je i vrijednost američkog dolara za 0,01 posto. Istodobno je kuna ojačala prema švicarskom franku za 0,36 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,555673 kune, dolara 5,561098 kuna i funte 8,760869 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙