FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongres "Moderna Europa- izazovi za sestrinsku struku"

Autor: tmar
ZAGREB, 25. studenoga 2010. (Hina) - Kako omogućiti kvalitetno obrazovanje medicinskih sestara u Hrvatskoj i tu struku prilagoditi europskim standardima, neke su od tema na koje će pokušati dati odgovor 200 medicinskih sestara iz 10-tak zemalja okupljenih na 1. međunarodnom kongresu "Moderna Europa - Izazovi za sestrinsku struku" koju organizira Hrvatski nacionalni savez sestrinstva (HNSS).

U Hrvatskoj su registrirane 33 tisuće medicinskih sestara, no zdravstvo se već se dulje vrijeme susreće s nedostatkom tog kadra koji čini 60 posto zaposleniih u tom sustavu.

Predsjednik HNSS-a Adriano Friganović kazao je kako trenutačno u Hrvatskoj manjka 30 posto sestara a strategija razvoja zdravstva nije dala odgovor kako taj problem riješiti, unatoč tome što je na burzi prijavljeno između 2.000 i 3.000 nezaposlenih sestara.

U posljednjih godina došlo je do značajnih pomaka u sustavu obrazovanja sestara, posebice kada je riječ o visokoškolskoj naobrazbi, dok ocjenjuje lošima promjene u srednjoškolskom obrazovanju, dodao je.

"Stav saveza jednak je preporukama EU da školovanje medicinskih sestara treba organizirati na dodiplomskoj razini kroz trogodišnji dodiplomski studij sestrinstva, a kasnije omogućiti vertikalu obrazovanja kroz diplomske i poslijediplomske trogodišnje studije. Loše je, međutim, što se srednjoškolsko obrazovanje povećava na pet godina jer takav sustav ne postoji nigdje u EU", rekao je Friganović.

Ističe kako je nadležna agencija, radeći školske programe u koje je željela ugurati 4.600 sati nastave, zanemarila neke bazične predmete poput hrvatskog i engleskog jezika te ih svela na jedan sat tjedno.

Osim toga, pet godina srednje škole medicinske sestre, smatra Friganović. stavlja u neravnopravan odnos s drugim srednjoškolcima koji pohađaju tri ili četiri godine srednjeg obrazovanja, pa je to destimulirajuće za odluku sestara da se dalje školuju.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva izvijestio je i kako se posljednjih godina povećao broj medicinskih sestara na dodiplomskoj razini, da postoje diplomski specijalistički studiji na Visokom zdravstvenom učilištu koja osiguravaju sedmi stupanj stručne spreme, te se otvaraju se studiji na medicinskih fakultetima u Osijeku i Zagrebu koji su sveučilišni dodiplomski i magistarski studiji.

Na četverodnevnom kongresu bit će govora i o nizu stručnih tema iz sestrinske struke, poput postupanja u urgentnim i akutnim stanjima, novostima iz gastroenterologije, ulozi sestre u intenzivnoj skrbi o bolesniku itd.

Skup je pozdravio pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelja Zvonimir Šostar poručivši kako su sestre okosnica zdravstvenog sustava te da ne bi bilo dobro da ulaskom u EU Hrvatska ostane bez liječnika i medicinskih sestara kao što se to dogodilo Poljskoj i Češkoj.

HNSS inače okuplja osam sestrinskih udruga, a četverodnevnu konferenciju organizirao je u povodu četvrte godišnjice svog djelovanja.

(Hina) xmt ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙