FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZ obvezni mirovinski fond: krajem rujna imovina 13,6 milijardi kuna

Autor: nbrc
ZAGREB, 24. studenog 2010. (Hina) - Neto imovina AZ obveznog mirovinskog fonda krajem rujna ove godine iznosila je 13,6 milijardi kuna što je rezultat neto uplata doprinosa članova u iznosu od 11,6 milijardi kuna i dvije milijarde kuna proizašlih iz ulaganja fonda od početka rada fonda do kraja rujna ove godine, izvijestili su danas iz AZ fonda.

Uspješnim upravljanjem imovinom od gotovo dvije milijarde eura, AZ obvezni mirovinski fond u prva tri kvartala ove godine svojim je članovima zaradio ukupno 682 milijuna kuna ili prosječno 1220 kuna po članu, navodi se u priopćenju.

"Od vrhunca svjetske financijske krize do danas, tijekom 2009. i 2010. godine, AZ fond je svojim članovima zaradio 1,5 milijardi kuna. Takav rezultat pokazuje da je za AZ fond kriza završena", ističe se u priopćenju.

Prosječan godišnji prinos od početka rada pa zaključno s listopadom ove godine je bio 5,22 posto, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Uprave AZ obveznog mirovinskog fonda Dinko Novoselec ističe kako je u zadnje tri godine, obilježene najvećom financijskom i ekonomskom krizom koja je pogodila svijet pa samim time i hrvatsko tržište, uistinu bilo teško donositi odluke o ulaganju.

"No, rezultati koje bilježimo ove godine kao i ukupno ostvaren rezultat od početka mirovinske reforme pokazuju da strukturalno dobro postavljen sustav kao što je sustav mirovinskih fondova u Hrvatskoj, zajedno sa konzistentnom i dobro promišljenom investicijskom politikom koju provodimo u AZ-u na kraju, čak i u tako ekstremno teškim uvjetima, osigurava dobre rezultate za naše članove", kaže Novoselec.

U proteklih godinu dana AZ obvezni mirovinski fond svojim je članovima ostvario prinos od 8,11 posto, što iz tog fonda ocjenjuju iznimno dobrim rezultatom s obzirom na prilike na tržištu.

AZ obvezni mirovinski fond sa 558.463 člana i imovinom od 13,6 milijardi kuna zauzima 39,71 posto tržišta mirovinskih fondova u Hrvatskoj, zaključuje se u priopćenju.

(Hina) xpp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙