FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S&P potvrdio rejting i prognozu Mađarske, upozorava na neriješeni problem strukturnog deficita

Autor: gvla
BUDIMPEŠTA, 4. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Agencija Standard &Poor's potvrdila je u srijedu važeći rejting Mađarske nakon najave vlade u Budimpešti da će uvesti privremene poreze nekim granama industrije i crpsti sredstva iz mirovinskih fondova kako bi zakrpala rupe u proračunu.

Ta je međunarodna agencija Mađarskoj potvrdila najniži investicijski rejting 'BBB-' i negativnu prognozu, budući da vladini planovi ne nude rješenje za pitanje "strukturnog deficita", zbog kojeg bi manjak do 2014. mogao porasti na šest posto BDP-a, s ciljanih 2,94 posto u idućoj godini.

S&P je u srpnju uvrstio Mađarsku na popis za razmatranje radi moguće revizije nakon što su propali pregovori vlade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o gospodarskoj politici te zemlje.

Mađarska je prva članica Europske unije koja je zatražila pomoć međunarodnih kreditora nakon izbijanja kreditne krize u 2008. a sada nastoji uvjeriti ulagače da može financirati proračun i bez pomoći MMF-a.

"Prognoza je negativna jer smatramo da ključne komponente vladinog plana za konsolidiranje javnih financija ne popravljaju strukturni deficit i da bi mogle naškoditi mađarskim srednjoročnim prognozama rasta", tumači analitičar S&P-a Kai Stukenbrock.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙