FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stazić: je li SDSS proračun podržao zbog političke trgovine?

Autor: rkor
ZAGREB, 24. studenog 2010.(Hina) - Pojedinačnu saborsku raspravu o ostvarivanju prava nacionalnih manjina u 2009. danas je obilježio SDP-ov zastupnik Nenad Stazić pitanjem je li HDZ-ov koalicijski partner SDSS za proračun glasovao zbog 1,5 milijuna kuna koliko je proračunom namijenjeno za Zajedničko vijeće općina Vukovar, odnosno je li bila riječ o političkoj trgovini, a što su iz HDZ-a i SDSS-a opovrgnuli.

Stazić u osiguravanju proračunskog novca za Zajednicu vijeća općina Vukovar, koja ne postoji kao pravni subjekt, vidi opasnost da se radi o političkoj trgovini radi novca.

"Neću govoriti o političkom aspektu, da li se stvara ili ne, je li to put obnove krajine. Opasnost vidim u nečem drugom. U političkoj trgovini radi novca. Je li ovih 1,5 milijuna kuna bila cijena za jučerašnje izglasavanje proračuna?", upitao je.

Reagirao je SDSS-ov zastupnik Mile Horvat kazavši kako se ništa ne radi ispod žita ni nešto što je nezakonito.

"Nemojte lamentirati nad nečim što nema nikakve veze, nemojte konotirati nikakvu krajinu, nemojte vrijeđati te ljude koji pošteno rade svoj posao", odgovorio je Staziću.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks kazao je kako sve priče o nekom paradržavnom tijelu pokazuju duboko nerazumijevanje i nepoznavanje cijele situacije, podsjetivši da je temeljem Erdutskog sporazuma iz 1995. Vlada dvije godine kasnije ustanovila Zajedničko Vijeće općina sa statusom pravne osobe.

"Kao predsjedatelj dužan sam dati objašnjenje jer se ponovno šire i otvaraju rasprave o tome da se radilo o nekoj političkoj trgovini, zato što se financira i daje pravni status zajedničkog vijeća općina koja to ima od 1997. godine", kazao je.

HDSSB-ov Dinko Burić također je upozorio kako postoji problem racionalnog i namjenskog trošenja sredstava kazavši kako je država za kupnju stanova i kuća pripadnicima srpske nacionalne zajednice tijekom 2008. izdvojila 1,5 milijardu kuna, a tijekom 2009. još jednu milijardu, dok se istovremeno digla prašina i buka oko 30 milijuna kuna godišnje pomoći Hrvatima u BiH.

Na Stazićeve riječi reagirao je i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, no on Stazića proziva da prelako koristi riječ trgovina čime, kaže, odmah nailazi na sugovornike među HDSSB-ovim zastupnicima.

"Ne znam koliko to vama i svima nama koristi da imate zajedničko mišljenje sa strankom gospodina Glavaša. Molim vas da se ne nalazite na istoj poziciji s HDSSB-om kad govorite o Zajedničkom vijeću općina", poručio je Staziću i pozvao ga da posluša Šeksovo objašnjenje.

Reagirao je ponovno Burić kazavši kako se HDSSB ne stidi Glavaša kao utemeljitelja stranke i hrvatskog generala. Sramotnim je za hrvatsku državu ocijenio da postoje oni koji govore kako nije dobro surađivati s HDSSB-om, a da je dobro trgovati s rukama onih koji su razarali Hrvatsku.

"Među njima postoje i deklarirani, ali abolirani četnici, a njihov predsjednik je Vojislav Stanimirović", kazao je Burić.

(Hina) xrkor/xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙