FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pripreme za popis stanovništva: potpisan ugovor o izradbi dijela tehničke dokumentacije

Autor: nkot
ZAGREB, 24. studenoga 2010. (Hina) - U sklopu priprema za redovni popis stanovništva, kućanstva i stanova koji će se održati u proljeće iduće godine, Državna geodetska uprava i Zavod za fotogrametriju potpisali su ugovor o izradbi dijela tehničke dokumentacije za potrebe toga opseženog i složenog postupka.

Državna geodetska uprava izradit će cjelokupnu tehničku dokumentaciju za potrebe popisa stanovništva - od prevođenja postojećih skica i karata u digitalni oblik te izradbe i ažuriranja baza popisnih i statističkih krugova, ulica, trgova i kućnih brojeva, do izradbe kartografskih prikaza i popisnih obrazaca za popisivače na terenu.

Za radove na ažuriranju podataka angažirani su zaposlenici svih katastarskih ureda u Hrvatskoj, a dio radova izradbe tehničke dokumentacije obavit će Zavod za fotogrametriju d.d. iz Zagreba, priopćeno je danas.

Za potrebe popisa bit će iscrtano oko 40.000 kartografskih prikaza, a uredit će se i ažurirati baza podataka oko 50.000 ulica i trgova s gotovo milijun i pol kućnih brojeva. Za to će se koristiti postojeći prostorni podatci Državne geodetske uprave, uključujući i Središnji registar prostornih jedinica te osnovne baze topografskih podataka i digitalne ortofoto karte.

„U izradbi tehničke dokumentacije oko 700 djelatnika Državne geodetske uprave obilazi Hrvatsku i evidentira sve promjene koje se odnose na teritorijalni ustroj, ulice, trgove i kućne brojeve, a za potrebe izradbe podloga za obilazak terena, obradu prikupljenih podataka i izradbu konačne verzije tehničke dokumentacije Državna geodetska uprava angažirala je Zavod za fotogrametriju", istaknuo je pomoćnik ravnatelja Državne geodetske uprave Damir Pahić.

Rok za dovršenje radova je kraj veljače 2011. godine, a konačne proizvode koristiti će popisna povjerenstva i popisivači na terenu.

Osim za potrebe popisa stanovništva, prikupljeni, ažurni podatci, organizirani u odgovarajuće baze, bit će i dalje korišteni u raznim područjima djelovanja Državne geodetske uprave.

(Hina) xpp/xmt ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙