FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga branitelja logoraša Domovinskog rata: zaprepašteni smo uhićenjem više branitelja djelatnika ratnog zatvora u Kerestincu

Autor: spar
ZAGREB, 23. studenoga 2010. (Hina) - Članovi Udruge branitelja logoraša Domovinskog rata Zagreba i Zagrebačke županije priopćili su kako su "s nevjericom i zaprepaštenjem primili vijest da je jučer privedeno i uhićeno više branitelja bivših djelatnika ratnog zatvora u Kerestincu".

Zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad vojnim zarobljenicima u bivšoj raketnoj bazi JNA u Kerestincu policija je uhitila pet osoba koje bi sutra trebale biti prepraćene istražnom sucu zagrebačkog Županijskog sudu. U istražnom centru Županijskog suda doznaje se da je policija zatražila dodatnih 24 sata radi dovršetka kriminalističkog istraživanja. Policija u tom roku treba sakupiti dokaze za podnošenje kaznene prijave nakon čega istražni sudac treba odlučiti hoće li osumnjičenima odrediti zadržavanje u pritvoru. Budući da policija još nije dovršila rad na slučaju, na sudu se danas nisu mogla službeno doznati imena osumnjičenih. Neslužbeno se doznaje da je rad na slučaju počeo nakon prijave bivšeg pripadnika JNA koji je nepoznate počinitelje optužio za ubijanje i mučenje ratnih zarobljenika.

Udruga branitelja logoraša Domovinskog rata Zagreba i Zagrebačke županije u priopćenju ističe kako su branitelji, bivši djelatnici ratnog zatvora u Kerestincu "privedeni na obavjesni razgovor bez ikakog obrazloženja".

"Kao danas se sjećamo 14. kolovoza 1992., dana kada je velik broj hrvatskih branitelja razmijenjen na posljednjoj razmjeni u Nemetinu. U sjećanju nam je ostalo trenutak mimoilaska sa Srbima koji su bili u hrvatskim zatvorima. Prizor u kojem oni prolaze pored nas, vidno izvrsnog zdravlja, dobro uhranjeni, s vrečicama punih naranči i sendviča... a mi s druge strane... razbijeni, poderani, žedni i neuređeni, slomljenih rebara, razbijenih zubiju", navodi u priopćenju predsjednik Udruge branitelja logoraša Domovinskog rata (UBLDR) Ilija Ačkar.

Naglašava kako se "hrvatske branitelje koji su uhićeni, navodno tereti za nehumano postupanje sa Srbima, ratnim zarobljenicima u zatvoru Kerestinec, a sve to na osnovu lažnih izjava tih ratnih zarobljenika", koji "lažno terete pripadnike hrvatske vojske".

Ilija Ačkar u priopćenju podsjeća "na način vođenja istrage s naše strane o srpskim zločinima u njihovim logorima. Koliko je nama poznato, u proteklih 20 godina samo je jedna osoba odgovarala pred hrvatskim pravosuđem za počinjenje ratnih zločina nad ratnim zarobljenicima u srpskim koncentracijskim logorima. Radi se o Srbinu Ivici Vuletiću, zvanom Mađar, koji je nakon svjedočenja predsjednika UBLDR-a na sudu za ratne zločine u Osijeku osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Taj podatak dovoljno govori o zvjerstvu tog ratnog zločinca", navodi Ačkar te dodaje kako je taj zločinac "prije nekoliko godina pomilovan".

Podsjeća i kako su hrvatski branitelji zatočeni u srbijanskim koncentracijskim logorima "svjedočili o gledanju zvjerskog ubojstva u koncentracijskom logoru Sremska Mitrovica hrvatskih branitelja Josipa Boldiša i Bože Kelave. Dvadeset godina od tih ubojstava koje smo vidjeli vlastitim očima, istraga nije dala nikakvih rezultata. U dokumentarnom filmu koji je prije nekoliko dana prikazivan na HRT-u u povodu obljetnice stradanja Vukovara, jedan sugovornik je svjedočio i u toj emisiji o ubojstvima dvojice navedenih hrvatskih branitelja, pri čemu je rekao da su umirali nekoliko dana u mukama", navodi predsjednik UBLDR-a Ilija Ačkar te ponavlja kako su jučer privedeni "hrvatski branitelji nevini i da su privedeni jedino zbog lažnih iskaza nekolicine bivših zatvorenika" nekadašnjeg ratnog zatvora u Kerestincu.

(Hina) xsp/pp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙