FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća oštro osudila topnički napad Sjeverne na Južnu Koreju

Autor: dhai
WASHINGTON, 23. studenog 2010.(Hina) - Sjedinjene Američke Države u utorak su oštro osudile topnički napad Sjeverne Koreje na otok na zapadnoj obali Južne Koreje u kojem su poginula najmanje dvojica vojnika, ističući spremnost na obranu svojeg saveznika na čijem teritoriju imaju 28.000 vojnika.

"SAD snažno osuđuje taj napad i poziva Sjevernu Koreju da zaustavi svoje ratoborno djelovanje i u cijelosti poštuje odredbe sporazuma o primirju. SAD je čvrsto opredijeljen za obranu svojeg saveznika - Republike Koreje te za održavanje regionalnog mira i stabilnosti", navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Južna Koreja na području na kojem se dogodio izgred izvodi velike, devetodnevne vojne vježbe pod nazivom "Hoguk". Profesor s južnokorejskog Sveučilišta "Dongsen" Brian Myers izjavio je za američki javni radio NPR da Sjeverna Koreja "rutinski prosvjeduje" kada Južna Koreja izvodi vojne vježbe i prijeti osvetom, no s akcijom u utorak je otišla mnogo dalje.

"Vidjeli smo nekoliko pomorskih čarki u regiji od 1999., zatim 2002. i prošle godine, te potapanje južnokorjeskoga broda u ožujku ove godine, no ovo je prvi put od Korejskog rata da je topništvom napadnuto civilno područje", rekao je Myers.

Ocijenio je da je riječ o "najgorem činu agresije protiv Južne Koreje nakon završetka Korejskog rata 1953. godine".

CNN je izvijestio da je Sjeverna Koreja ispalila oko 200 granata.

(Hina) xdh ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙