Takav zahtjev ugostitelji ponavljaju već godinama, ali bez tog smanjenja hrvatski ugostitelji neće moći biti konkurentni ni cijenama ni kvalitetom usluge, istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Zlatko Puntijar na današnjoj završnoj konferenciji za novinare u sklopu Kongresa.
Kongres se održavao u Zagrebu od 21. do 23. studenog, okupio je oko 500 sudionika, a danas je završio s radom usvajanjem deset zaključaka za poboljšanje poslovanja i rada u ugostiteljstvu.
Ugostitelji-obrtnici u zaključcima navode kako se protive nelojalnoj konkurenciji trgovačkih centara koji imaju gastro odjele s gotovim toplim i hladnim jelima te traže izmjene i dopune nekoliko zakona koji uređuju njihovo poslovanje.
Ugostitelji traže pokretanje izmjena i dopuna Zakona o radu kako bi im se u slučaju većeg obima posla, što se povremeno i događa, omogućilo povremeno zapošljavanje radnika na dan-dva ili pola dana.
Traže izmjene i dopune pravilnika o evidenciji radnog vremena kojim bi se u ugostiteljstvu dopustilo dulje radno vrijeme kada ima više posla, kao i da se izmijeni Zakon o zaštiti od buke tako da se ugostiteljskim objektima na otvorenom dopusti da rade iza ponoći (24 sata).
U zaključcima ugostitelji ističu i potrebu da se u suradnji s Ministarstvom turizma nastavi dugoročni projekt brendiranja hrvatskih autohtonih jela i objekata, kao i da polaznici škola za strukovna zanimanja na praksi u samim objektima mjesečno provedu bar tjedan dana u komadu, a ne samo dan-dva tjedno kako je sada.
Zalažu se i da ugostitelji mogu otkupiti poslovne prostore u kojima rade koji su u vlasništvu države i lokalne samouprave.