FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Revitalizacija riječnih ekosustava na području Drave i Dunava

Autor: ivuc
OSIJEK, 23. studenog 2010.(Hina) - Projektom "Revitalizacija i razvoj krajolika riječnih ekosustava na području Drave i Dunava", koji Hrvatske vode provode u suradnji s Nacionalnim parkom "Dunav-Drava" iz Mađarske, žele se obnoviti vodena staništa i načiniti trajne, prirodno vrijedne ekosustave u pograničnom području, istaknuto je na današnjem predstavljanju projekta.

Projekt se provodi u sklopu "Prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska 2007.-2013." vrijednog 2,62 milijuna eura, od čega 85 posto (2,22 milijuna eura) financira Europska unija, rekao je voditelj projekta iz Hrvatskih voda Silvio Brezak.

Kako je istaknuto, svrha je projekta s mađarske strane obnova četiri rukavca Drave, a s hrvatske strane starog korita rijeke Vuke u blizini Laslova.

Uređenjem oko osam tisuća metara obale uz korito rijeke Vuke smanjiti će se opasnost od poplava, rekao je Brezak.

Dodao je kako je jedna od aktivnosti u projektu, čiji je nositelj općina Ernestinovo, pošumljavanje tog područja autohotnim vrstama, a budući da je riječ o minski sumnjivom području, Hrvatske vode u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje pokrenule su razminiranje na 20 hektara.

Brezak je rekao kako očekuje da bi hidrotehnički radovi na koritu Vuke trebali početi u proljeće iduće godine, a cjelokupni projekt trebao bi biti završen do kraja veljače 2012. godine.

Zamjenik državnog tajnika u mađarskome Ministarstvu ruralnog razvoja Andras Ratz rekao je da su takvi projekti stvarna poveznica dviju strana koja se najbolje očituje u suradnji hrvatskih i mađarskih stručnjaka.

(Hina) xivuc yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙