FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi strateški koncept NATO-a vodič za iduće desetljeće

Autor: slek
LISABON, 19. studenog 2010. (Hina) - Novi strateški koncept Sjevernoatlantskog saveza, usvojen na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća u petak, prvog dana summita NATO-a u Lisabonu, zapravo je temeljni dokument s najbitnijim smjernicama za funkcioniranje toga saveza u idućem desetljeću.

Ono što se njime želi postići naznačeno je već u samom uvodu tog dokumenta na 11 stranica, gdje se navodi kako "Strateški koncept za obranu i sigurnost članica Organizacije sjevernoatlantskog sporazuma" potvrđuje povezanost između zemalja članica da brane jedna drugu od napada, uključujući i nove prijetnje sigurnosti građana. Nadalje, novi koncept obvezuje Savez na sprječavanje kriza, upravljanje sukobima i stabiliziranje stanja nakon sukoba, uključujući i snažniju suradnju s međunarodnim partnerima, među kojima su najvažniji Ujedinjeni narodi i Europska unija. Novim se konceptom partnerima širom svijeta nudi veći politički angažman s NATO savezom, NATO se obvezuje na ispunjenje cilja stvaranja uvjeta za svijet bez nuklearnog oružja, ali i potvrđuje da će NATO, sve dok u svijetu ima nuklearnog oružja, ostati nuklearni savez. Dokument također potvrđuje čvrstu obvezu zadržavanja otvorenih vrata u NATO za sve europske demokratske zemlje koje ispunjavaju uvjete za članstvo a NATO se obvezuje na stalne reforme u cilju izgradnje učinkovitijeg, isplativijeg i prilagodljivijeg saveza, kako bi porezni obveznici za novac koji izdvajaju za obranu dobili najviše sigurnosti

U nastavku Strateškog koncepta svaki se od tih zadataka rašlanjuje na temeljne elemente, uz nabrajanje stvari i poteza koje će Savez učiniti kako bi ostvario ciljeve.

Tako se u poglavlju o sigurnosnom okruženju u svijetu nabrajaju sve prijetnje s kojima se Savez može suočiti u obrani stanovništva i teritorija svojih zemalja - konvencionalno oružje, širenje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje, terorizam, nestabilnost ili sukobi izvan teritorija NATO-a koji mogu izravno ugroziti sigurnost saveza na razne načine, informatički napadi, opasnost po ključne komunikacijske, prometne i tranzitne pravce o kojima ovise međunarodna trgovina, energetska sigurnost i napredak te opasnosti od klimatskih promjena i opasnosti po zdravlje ljudi.

U obrani svojih članica i odvraćanju potencijalnih napada, NATO će, između ostaloga, zadržati odgovarajuću kombinaciju nuklearnih i konvencionalnih snaga, održati i razviti snažne i pokretne konvencionalne snage te razviti sposobnost obrane od napada raketnim oružjem kao ključnog čimbenika kolektivne obrane. Pod tom se rečeničnom konstrukcijom zapravo govori o uspostavi proturaketnog štita, a pritom će NATO, kako se navodi, "u proturaketnoj obrani aktivno tražiti suradnju s Rusijom i drugim euro-atlatskim partnerima".

Na isti se način razrađuju i ostali temeljni ciljevi, a u poglavlju o jačanju suradnje s partnerima iz cijelog svijeta ističe se, između ostalog, kako je suradnja s Ujedinjenim narodima i Europskom unijom od najveće važnosti, dok je suradnja s Rusijom smatra od strateške važnosti.

"Unatoč razmimoilaženjima o nekim pitanjima, čvrsto smo uvjereni da je sigurnist NATO-a i Rusije međusobno isprepletena i da našoj sigurnosti od najveće koristi može biti snažno i konstruktivno partnerstvo, utemeljeno na uzajamnom povjerenju, transparentnosti i predvidljivosti", stoji u točki 34 Strateškog koncepta. Zbog toga je NATO odlučan pojačati političke konzultacije i praktičnu suradnju s Rusijom u područjima od zajedničkog interesa, poput proturaketne obrane, borbe protiv terorizma, borbe protiv trgovine drogama, borbe protiv gusarstva i promidžbe šire međunarodne sigurnosti, navodi se u dokumentu.

(Hina) xdam yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙