FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: zatvaranjem kina i kazališta kulturni radnici prosvjeduju protiv smanjenja novca za kulturu

Autor: rtom
RIM, 22. studenog 2010. (Hina/AFP) - Većina talijanskih kinodvorana, kazališta i koncertnih dvorana u ponedjeljak je zatvorena u znak prosvjeda protiv smanjenja proračuna za kulturu na čemu vlada ustraje unatoč lošem stanju spomenika kulture i nedavnom urušavanju Gladijatorskog doma u Pompejima.

Vlada je smanjila proračunska izdvajanja za kulturu za 280 milijuna eura u iduće tri godine. Svake godine i samo ministarstvo kulture primat će 58 milijuna eura manje.

Više od 250.000 sudionika odazvalo se prosvjedu u ponedjeljak, a među njima talijanski glumci Riccardo Scamarcio i Toni Servillo te direktor milanske operne kuće Scale, Stephane Lissner.

Ranije u studenome, zaposlenici nekoliko stotina muzeja diljem Italije održali su simbolične prosvjede protiv smanjenja proračuna. Toga su dana ostale zatvorene i tako slavne ustanove kao što su Duždeva palača u Veneciji te palača Vecchio u Firenci.

Talijansko ministarstvo kulture vapi za novcem kako bi zaštitilo od propadanja izuzetno bogatu materijalnu kulturnu baštinu svoje zemlje. Na dimenzije te nevolje ukazalo je početkom studenoga urušavanje "Gladijatorskog doma" u Pompejima, grada uvrštenog na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Zgrada se urušila zbog prodora oborinskih voda i otkrila dugogodišnju nebrigu za taj i druge spomenike u gradu koji je uništen erupcijom vulkana Vezuva od 79. godine pod pepelom očuvao sliku ondašnjeg života.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙