FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 20. studenoga 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Utvrdi li se da su čelnici proračunskih ili izvanproračunskih korisnika ili čelnici lokalnih jedinica prekršili odredbe zakona o fiskalnoj odgovornosti, svoj će mandat staviti na raspolaganje, predviđa prijedlog zakona koji je Vlada uputila Saboru na donošenje. "Kada predloženi zakon stupi na snagu, 1. siječnja 2011., ništa više neće biti isto kao prije", kazala je premijerka Kosor napominjući kako se njime želi uvesti odgovornost na svim razinama, od Vlade i ministara do jedinica lokalne uprave i samouprave. Zakonske odredbe predviđaju da se ukupni rashodi općeg proračuna godišnje smanjuju za najmanje jedan postotni bod u procijenjenom BDP-u. To bi se smanjenje provodilo dok primarni fiskalni saldo ne bude nula ili pozitiva. Premijerka Kosor i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ističu kako zakon ne treba gledati izolirano od drugih mjera iz programa gospodarskog oporavka te da će njegovo provođenje sigurno utjecati na povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, smanjenje deficita i javnog duga. Ovime Vlada želi poslati jasnu poruku da će itekako voditi računa o svakoj kuni koju građani daju u državni proračun, ističu i Kosor i Šuker. Premijerka vjeruje da će sve parlamentarne stranke dati potporu zakonu, iako, podsjeća, oporbene stranke nisu dale potporu Vladinoj odluci da se rashodi proračuna u idućoj godini ne mogu povećavati.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada jučer odbila svih 30 amandmana koje su na prijedlog državnog proračuna za 2011. podnijeli saborski zastupnici, kao i četiri njihova amandmana na financijski plan Hrvatskih cesta. Amandmane na prijedlog proračuna podnijeli su nezavisni Zoran Vinković i zastupnik HSP-a Daniel Srb, a potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker objasnio je da 17 amandmana koje je podnio Srb nije u skladu sa zakonom, odnosno da njima nisu predviđeni i izvori sredstava. Vlada je odbila i 13 amandmana zastupnika Vinkovića 'teških' 204 milijuna kuna, te 60-ak milijuna kuna vrijedne amandmane na financijski plan Hrvatskih cesta jer bi to, kaže, Šuker, znatno narušilo proračun. Vlada je izviještena i o završetku pregovora s Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD) o zajmu za projekt dovršetka koridora V.c, a koji se odnosi na financiranje dijela izgradnje tog koridora (Sredanci-granica s BiH i most na Savi na sjevernom dijelu i na južnom od granice s BiH do čvora Ploče). Kako je kazao ministar prometa Božidar Kalmeta, vrijednost tih radova procijenjena je na 166 milijuna eura, radovi bi počeli 2011. godine, a dovršili se 2012. odnosno 2013. Radovi na koridoru V.c financirali bi se, uz zajam EBRD-a, i zajmom Europske investicijske banke te dijelom sredstvima HAC-a.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada jučer odlučila o novom zaduženju izdavanjem državnih obveznica na domaćem tržištu u iznosu od četiri milijarde kuna. Kamatna stopa na obveznice je nepromjenjiva i iznosi 6,25 posto godišnje, a obveznice dospijevaju 25. studenoga 2017. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ističe kako se izdavanjem obveznica želi promijeniti ročnost i struktura postojećeg duga, odnosno povećati ročnost duga. Od ukupnog iznosa od četiri milijarde kuna veći će se dio, 2,65 milijardi kuna utrošiti za otplatu trezorskih zapisa koji na naplatu dospijevaju 25. studenog ove godine, a ostatak za financiranje kratkoročnog duga koji dospijeva na naplatu u prosincu, kazao je Šuker na sjednici Vlade. Time će država, dodaje, praktično podmiriti sve svoje obveze u ovoj godini. „Za ove se četiri milijarde kuna praktično ne povećava javni dug nego se podmiruju obveze iz prošlih razdoblja“, rekao je Šuker.

ZAGREB - Predstavnici Vlade i sindikata nisu jučer na sastanku u Banskim dvorima postigli dogovor o sindikalnom zahtjevu da se ipak održi referendum o izmjenama Zakona o radu, već je za utorak dogovoren novi sastanak sindikata s koalicijskim partnerima. Vlada, odnosno HDZ, ne može donijeti odluku o referendumu bez koalicijskih partnera pa ćemo se u utorak u 15 sati sastati i s njima, izjavio je novinarima nakon sastanka koordinator sindikalnih središnjica Vilim Ribić. Sindikati su otvoreni za pregovore i kompromis sve do granice na kojoj bi se izgubio smisao njihovih zahtjeva, rekao je Ribić istaknuvši da se mora ispuniti volja 717 tisuća građana koji su potpisali zahtjev za referendum. Premijerka Jadranka Kosor bila je vrlo oprezna u svojim iskazima, kazao je Ribić koji smatra da sindikati ovoga puta u pregovorima s vlašću ne mogu biti izgrani.

VUKOVAR - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na Lovasu, farmi između Borova i Dalja, u spomen na 24 žrtve srpske agresije ekshumirane 2001. na tome mjestu, završio je jučer program obilježavanja "Žrtve Borova naselja za Domovinu". Nakon sloma vukovarske obrane 18. studenoga 1991. pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli su 19. studenoga u gradsku četvrt Borovo naselje. Po podacima Udruge "Vukovarske majke", taj je dan ubijena 51 osoba u Borovu naselju, a u nepoznato je odvedeno 115 civila i ranjenika iz stacionara vukovarske ratne bolnice u negdašnjemu "Borovo commercu". Bacanjem vijenca u Dunav obilježena je i godišnjica pogibije oko stotinu hrvatskih branitelja i civila pobijenih na obali Dunava nakon okupacije Borova naselja, a zatim bačenih u Dunav.

GLINSKA POLJANA - Otkrivanjem spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice u Glinskoj Poljani, jučer je obilježeno stradavanje sedamnaestero civila - mještana Glinske Poljane i susjednih Jama, ubijenih godine 1991. i 1992. Na otkrivanju 55. spomen-obilježja u Hrvatskoj bila su nazočna izaslanstva predsjednika Republike, Hrvatskoga sabora i vlade, Sisačko-moslavačke županije i grada Petrinje te predstavnici vojske i policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Spomen-obilježje otkrili su ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i kći i sestra triju ekshumiranih žrtava Jelica Đureković.

Ministar Tomislav Ivić rekao je kako otkrivanjem spomen-obilježja ne odaju samo dužnu počast onima koje su tu pronašli te nakon ekshumacije i identifikacije dostojno pokopali, nego i svima onima za koje "još ne znamo gdje im leže kosti te hoćemo li ih i kada moći dostojno pokopati". Iako je Domovinski rat odavno završio, za obitelji nestalih on još traje i trajat će sve dok se ne pronađe i posljednji s predugačkog popisa traženih, rekao je ministar, ističući da će Ministarstvo ustrajati u traženju nestalih i rasvjetljavanju njihovih sudbina.

ŠIBENIK - Općinski sud u Šibeniku jučer donio presudu po kojoj će općina Tisno i mjesno Dobrovoljno vatrogasno društvo zbog duševnih boli obitelji Frane Lučića, jedinoga preživjelog vatrogasca iz kornatske tragedije, isplatiti milijun i 140 tisuća kuna. Sudac Mirko Veleglavac tu je presudu donio pošto se tuženi - općina Tisno i mjesni DVD - nisu usprotivili tužbenom zahtjevu Franina oca Vilima, majke Ljubice, brata Marka te bake Marije Frkić. Štoviše, iz općine su odavno najavili kako će zahtjev za odštetom, koji je podnijela Franina obitelj, prihvatiti bez žalbe. Frane Lučić vodi zaseban postupak protiv države, MUP-a i grada Šibenika, u kojem traži odštetu od oko 25 milijuna kuna.

POREČ - Porečki gradonačelnik Edi Štifanić je u priopćenju za javnost, u povodu anonimne kaznene prijave koju su protiv grada Poreča, Sportske zajednice i tvrtke "Parentium" podnijeli još u kolovozu "Grupa vijećnika IDS-a i građani Poreča", potvrdio kako su službenici istarske Policijske uprave jučer "pokrenuli postupanje iz svoje nadležnosti u gradskim službenim prostorima". "Porečki gradonačelnik se i sam obratio policijskoj upravi sa zamolbom da se što prije razmotre navodi u kaznenoj prijavi, kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari i o tome izvijestila javnost", navodi se u priopćenju iz gradske službe za odnose s javnošću i protokol. Dodaje se kako je gradonačelnik zadovoljan brzom reakcijom policije na prijavu jer je, stoji u priopćenju, "njemu osobno i IDS-u kao političkoj opciji kojoj pripada, vrlo bitno poštivanje svih propisa i suzbijanje svih oblika korupcije". Podnositelji prijave navode kako sumnjaju da su počinjena kaznena djela sklapanja štetnih ugovora, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, zlouporabe položaja i ovlasti, udruživanja radi činjenja kaznenih djela, krivotvorenja isprava, poticanja i pomaganja u činjenju kaznenih djela te kršenja zakona o javnoj nabavi. U prijavi se potanko opisuju slučajevi posredničke provizije za kupnju zemljišta na Facinki na kojem je izgrađena sportska dvorana "Žatika" , nepravilnosti u izgradnji "Žatike", nezakonitosti i kazneno udruživanje u javnoj nabavi te prekomjerno zaduživanje proračuna.

ZAGREB- Izložba reprezentativnih djela slovenske naivne umjetnosti "Slovenska naiva" otvorena je sinoć u Galeriji "Mirko Virius". Izloženo je 29 ulja na staklu, ulja na platnu i skulptura iz kolekcije Galerije likovnih samorastnikov u Trebnju, koji pružaju presjek slovenske naivne umjetnosti. Izložbu je organiziralo Hrvatsko društvo naivnih umjetnika (HDNU), u sklopu međunarodne kulturne suradnje s Republikom Slovenijom, a u okviru koje je sinoć otvorena i izložba hrvatske naive u slovenskom Trebnju. Zagrebačka je izložba osmišljena kao ilustracija raznolikosti i šarenila likovnih izraza autora u zbirci Galerije likovnih samorastnikov u Trebnju, koja sadrži više od tisuću djela, rekla je autorica izložbe, kustosica slovenske galerije Patricija Pavlič. Predstavljeni autori razlikuju se prema upotrebljenim ikonografskim motivima i tehnikama, te pokazuju koliko se slovenska naivna umjetnost razlikuje od hrvatske.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙