FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Vukelić na sastanaku na vrhu NATO-a

Autor: nkot
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Ministar obrane Branko Vukelić, u sklopu hrvatskog izasIanstva, sudjelovat će na 24. summitu NATO-a koji se održava 19. i 20. studenog u Lisabonu, priopćeno je iz MORH-a.

Kako se očekuje, na summitu će sudjelovati predsjednici država ili vlada zemalja članica NATO-a te zemalja partnera, kao i ministri vanjskih poslova i obrane.

Tijekom summita predviđen je sastanak predsjednika država ili vlada zemalja članica u formatu Sjevernoatlantskog vijeća i usvajanje novog Strateškog koncepta te paketa reformi NATO saveza.

Usvajanje novog Strateškog koncepta potvrdit će održavanje zajedničke sigurnosti zemalja Sjevernoatlantskog saveza kao NATO-ove izvorne i primarne uloge. Također, novi Strateški koncept služit će kao vodilja daljnjem razvoju NATO-a u osiguranju sposobnosti i učinkovitosti kroz definiranje i prepoznavanje novih prijetnji, sposobnosti i partnera.

Tijekom summita bit će riječi o razvoju proturaketne obrane, ali i o strateškom partnerstvu s Rusijom. Kako se očekuje tijekom summita bi trebala biti usuglašena i Deklaracija kojojm se definiraju različita područja značajna za Savez, poput Afganistana i ostalih operacija, kao i politika otvorenih vrata, pitanja kontrole naoružanja, proturaketne obrane, borbe protiv terorizma, obrane od kibernetičkih napada, energetske sigurnosti, obrambene transformacija te reforma Saveza.

Na summitu je predviđen i sastanak na temu operacije ISAF na kojem će biti riječi o trenutnoj situaciji u Afganistanu te o novoj fazi procesa tranzicije s naglaskom na izgradnju afganistanskih sigurnosnih snaga, prema priopćenju.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙