FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak 19. studenoga

Autor: dvla
ZAGREB, 19. studenoga 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak 19. studenoga.

LISABON - Počinje dvodnevni summit NATO-a na kojem će sudjelovati i hrvatsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem. U sklopu sastanka na vrhu, predsjednik Josipović sudjelovat će na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća koji se održava na razini šefova država i vlada, na sastanku svih država koje sudjeluju u misiji ISAF-a i na sastanku NATO-Rusija. Ovogodišnji sastanak na vrhu osobito je važan jer se očekuje da će biti usvojen novi strateški koncept o daljnjem razvoju i budućnosti Saveza, a Hrvatska će prvi put kao punopravna članica imati mogućnost sudjelovati u raspravi i donošenju tog najvažnijeg strateškog dokumenta. Predsjednik Josipović bit će na čelu hrvatskog izaslanstva na NATO-ovu sastanku na vrhu u čijem sastavu su još ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić.

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor primit će u nastupni posjet izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Shena Zhifeia (16 sati, Banski dvori).

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primit će predsjednika Svjetskog kongresa Ukrajinaca Evhena Čolija. (U 10,30 sati, u dvorani Ante Starčevića, Hrvatski sabor, Markov trg 6)

ZAGREB - Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primit će u radni posjet češkoga ministra pravosuđa Jirija Pospišila s izaslanstvom. Glavne teme razgovora bit će daljnje razvijanje i jačanje bilateralne suradnje s naglaskom na suradnju u području međunarodne pravne pomoći u kaznenim i građanskim stvarima, češka iskustava glede naknade imovine oduzete nakon Drugog svjetskog rata, interes Hrvatske za aktivnijim sudjelovanjem u radu Višegradske skupine u području pravosuđa, dinamika i stanje pregovora u 23. poglavlju "Pravosuđe i temeljna prava" te razmjena praktičnih iskustava u korištenju tonskog snimanja na sudovima. Nakon sastanka ministri Bošnjaković i Pospišil dat će izjave za medije. (Izjave u 10,40, Ministarstvo pravosuđa, Dežmanova 10)

ZAGREB - "Večer za sigurne korake", dobrotvorna gala večer za razminiranje Hrvatske u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) i pod pokroviteljstvom američkog i kanadskog veleposlanstva. Ove se godine prikuplja novac za razminiranje karlovačke županije. (Hotel Westin, u 19,30)

VATIKAN - Kardinalski zbor u petak će u Vatikanu na poziv pape Benedikta XVI. i u njegovoj nazočnosti prvi put raspravljati o skandalu vezanom uz seksualno zlostavljanje. Taj je skandal potresao Rimokatoličku crkvu i izazvao njezinu najtežu krizu u posljednjih nekoliko desetljeća.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy primit će mađarskoga premijera Viktora Orbana.

MOSKVA - Ruski parlament donijet će zakon kojim se sve moćnijoj ruskoj pravoslavnoj crkvi vraća imovina koja je trenutačno u rukama vlade.

Dežurni:

Noć: Neven Leskovar

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Duška Gerić-Koren

Navečer: Slavoljub Leko

Telefon: +385 1 4808645

Telefax: +385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙