FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan zabrinut zbog ređenja biskupa u Kini

Autor: vrad
VATIKAN, 18. studenog 2010. (Hina/AFP) - Vatikan je u četvrtak izjavio da je "zabrinut" zbog mogućeg "nepoštovanja vjerske slobode" u Kini, komentirajući "informacije" po kojima su katolički biskupi bili "primorani" da u subotu nazoče svečanosti ređenja biskupa službene kineske Crkve.

"Sveta Stolica je zabrinuta zbog tih informacija po kojima su vladini čelnici natjerali stanoviti broj biskupa u zajedništvu s papom (koje Vatikan priznaje) da nazoče" ređenju, rekao je ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Msgr. Lombardi je u priopćenju ocijenio da će, "ako se te informacije pokažu točne", Vatikan "taj postupak smatrati teškom povredom vjerske slobode i slobode savjesti".

Po medijskim informacijama na koje se pozvao msgr. Lombardi, ređenje oca Josepha Gua Jincaija, kojega Papa ne priznaje, iz službene kineske Crkve, održat će se u subotu u Chengdeu u pokrajini Hebeiju.

Vatikan "takvo ređenje smatra nezakonitim i štetnim za konstruktivne odnose koji su nedavno uspostavljeni" između Kine i Svete Stolice, dodaje Lombardi u priopćenju.

Kršćani u Kini podijeljeni su na "službene" koji pripadaju crkvama pod okriljem kineske Komunističke partije (23 milijuna, po podatcima Pekinga) i "ilegalne" čiji se broj procjenjuje na 50 milijuna.

Papa Benedikt XVI. osnovao je 2007. povjerenstvo za Crkvu u Kini koje čine predstavnici Rimske kurije, kineskog episkopata i kongregacija, koje se dosad sastalo tri puta, zadnji put u ožujku 2010.

Vatikan je na tom susretu zatražio da se "biskupima i svećenicima, čim prije osigura sloboda koja im je davno uskraćena".

Broj kineskih katolika procjenjuje se na nekoliko milijuna, ali su Kina i Sveta Stolica 1951. prekinule diplomatske veze. Njihova obnova je izazov za Peking koji želi popraviti svoj ugled u svijetu.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙