FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUO: sustav 4. Direktive EU za bolju zaštitu u slučaju prometne nesreće u inozemstvu

Autor: tper
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Informacijski centar pri Hrvatskom uredu za osiguranje (HUO) primljen je početkom studenog u europski Sustav Tijela 4. Direktive EU o obveznom osiguranju motornih vozila, izvjestili su predstavnici HUO-a na konferenciji za novinare.

Sustav 4. Direktive EU je uspostavila s ciljem poboljšanja zaštite žrtava prometnih nesreća nastalih u inozemstvu, a omogućuje im rješavanje odštetnih zahtjeva koji proizlaze iz prometnih nesreća izvan zemlje njihova prebivališta u zemlji njihovog prebivališta.

Tako će se pristupom Hrvatske u EU i građanima Hrvatske, koji su oštećeni u prometnim nesrećama nastalim u nekoj od zemalja članica Europskog gospodarskog prostora, olakšati postupak ostavrivanja prava na naknadu štete.

Naime, hrvatski će građani tada, imaju li prometnu nesreću u bilo kojoj državi članici EU, moći podnijeti odštetni zahtjev na hrvatskom jeziku ovlaštenom predstavniku inozemnog osiguratelja u Hrvatskoj, za razliku od sadašnje prakse prema kojoj građanin oštećen primjerice u Njemačkoj svoj odštetni zahtjev postavlja prema osiguratelju štetnika u Njemačkoj.

Direktor HUO-a Hrvoje Pauković ističe da je integracija Informacijskog centra pri HUO-u u sustav informacijskih centara zemalja članica Europskog gospodarskog prostora dokaz kvalitete Informacijskog centra te njegovog poslovanja sukladno europskim pravilima i standardima.

To je još jedno priznanje radu HUO, kojim je omogućeno da Hrvatska postane jedina potpisnica Sporazuma izvan Europskog gospodarskog prostora i prije ulaska u članstvo EU, kazao je.

Za takav ugled Informacijskog centra pri HUO, kako je rečeno, zaslužna su i društva za osiguranje i MUP koji redovito šalju podatke u bazu podataka polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti Hrvatskog ureda za osiguranje.

Pristupanje Sporazumu Informacijskih centara o razmjeni podataka omogućava ravnopravno sudjelovanje u odlučivanju o procesu razmjene podataka između Informacijskih centara, standard u razmjeni informacija, definiranje protokola o razmjeni informacija, a upotrebom novih tehnologija olakšat će se i ubrzati razmjena informacija.

Iz HUO-a podsjećaju da je, kako bi se HUO-u i članicama koje se bave osiguranjem motornih vozila omogućila pravovremena priprema za nove nadležnosti koje ih očekuju nakon prijema Hrvatske u članstvo EU, u svibnju postavljen zahtjev za pristup HUO-a Sustavu Tijela 4. Direktive o obveznom osiguranju motornih vozila pri Savjetu ureda, administrativnom tijelu koje upravlja sustavom zelene karte osiguranja i sustavom Tijela 4. Direktive.

Na godišnjem skupu zemalja članica, 4. studenog ove godine u Ateni, HUO je postao potpisnik Sporazuma Informacijskih centara o razmjeni podataka, a na tom je sastanku također odlučeno da se HUO-a omogući i sudjelovanje u radu Sustava Tijela 4. Direktive koji se odnosi na Urede za naknadu u posebnom statusu trajne gostujuće članice.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙