FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Oporba kritizira male iznose za obrazovanje i znanost, vladajući hvale povećanja za turizam

Autor: dber
ZAGREB, 17. studenog 2010.(Hina) - Dok su iz oporbenih saborskih redova upozorili na premala proračunska izdvajanja za obrazovanje i znanost u 2011., iz redova vladajućih hvale povećanje izdvajanja za turizam i komunalnu infrastrukturu.

Gvozden Flego (SDP) je upozorio kako i u ovom proračunu, kao u proteklih sedam godina, proračunski iznos za obrazovanje i znanost stalno pada, premda su proglašeni prioritetom.

"Ako su nam obrazovanje i znanost prioritet, onda treba restrukturirati proračun", kazao je navodeći da se, primjerice, u istraživačku opremu iduće godine planira izdvojiti 5,2 milijuna kuna, dok je, tvrdi, u 2002. u tu svrhu uloženo 96 milijuna.

Ocijenio je da su znanost i obrazovanje danas dovedeni na razinu socijalne pomoći jer u osnovnom školstvu 92 posto izdataka je za zaposlene, a u srednjem školstvu čak 97 posto, što znači da će školama preostati jedva za struju i vodu.

U situaciji kad samo jedno sveučilište ima izdvajanja za zaposlene manje od 85 posto jasno je da se ne može planirati nikakav razvoj, zaključio je Flego.

HDZ-ov zastupnik Gari Cappelli pohvalio je vladu koja, kako je rekao, povećanim izdvajanjima za turizam u 2011. prati sjajne turističke rezultate. "Za brojne mjere za razvoj turizma bit će izdvojeno tri puta više novca nego u 2010.", kazao je, a na taj će način više novca biti izdvojeno i kroz poticaje za razvoj seoskog turizma te za obnovu kulturnih i prirodnih dobara.

Cappelli ističe i da se za komunalnu infrastrukturu na otocima planira izdvojiti 22,2 posto više novca nego ove godine.

Zlatko Koračević (HNS) je upozorio kako je 2007. deficit bio 2,2 milijarde kuna, a 2010. je narastao na 14,8 milijardi.

"Čemu se onda mogu nadati oni u realnom sektoru", upitao je dodajući kako "sve govori da će nam se povećati nezaposlenost", a "tajna je i nepoznanica kako ćemo koristiti EU novac".

"To je nasilje nad građanima koje zahtijeva izbornu terapiju", rekao je.

Boro Grubišić (HDSSB) najavio je da ta stranka neće podržati predloženi proračun jer, ocijenio je, potvrđuje stagnaciju Hrvatske. "U situaciji kad okolne zemlje imaju znatan rast BDP-a, stagnacija znači nazadovanje", kazao je.

Naveo je i kako HDSSB neće podnijeti niti jedan amandman iako su ih priredili više od 200 jer je, kako navodi, riječ o političkom stand by-u do idućih izbora odnosno manjku od 14,8 milijardi kuna koji će, navodi, biti premošten kreditima uz skupe kamate koje će naš ministar pronaći u svijetu ili rebalansom. "Agonija Hrvatske tako se polako i trajno nastavlja", zaključio je Grubišić.

(Hina) xbdj/xvl ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙