FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba protiv predloženog proračuna za 2011.

Autor: trub
ZAGREB, 16. studenog 2010.(Hina) - Saborska oporba uputila je večeras niz kritika na vladin prijedlog državnog proračuna za 2011., ocjenjujući ga nerazvojnim i štetnim, te upozoravajući da Hrvatsku, umjesto da izvlači, gura još dublje u krizu.

Branko Grčić (SDP) ocijenio je da vladin prijedlog proračuna ne zadovoljava ni učinke koji se očekuju u smislu gospodarskog rasta, odnosno oporavka, niti u smislu fiskalne konsolidacije.

Vladi je zamjerio da struktura potrošnje, kakvu predviđa u 2011., zasigurno neće doprinijeti gospodarskom rastu, budući da je potrošnja, kaže, i dalje usmjerena na neproduktivni, tekući trošak, a ne na kapitalna ulaganja i proaktivne mjere.

"Taj smjer jest jačanje tekuće potrošnje na račun kapitalnih ulaganja i potpora, dakle transfera poduzetničkom sektoru", ocijenio je Grčić, uvjeren da je upravo takva, loša politika vlade i dovela do visokog deficita i brzo rastućeg javnog duga.

"Pozdravili bi proračun koji bi ostvario uštede na tekućoj potrošnji i u istom iznosu pojačao kapitalnu stranu proračuna i sve one proaktivne mjere koje su čak i zapisane u programu gospodarskog oporavka, ali nažalost, morate priznati, nisu do sada provede niti onim tempom, niti na onoj razini koja bi ostvarila značajne učinke na gospodarski rast", poručio je vladajućima.

Vesna Pusić je u ime Kluba HNS/HSU-a kazala kako ne razumije vladu koja oporbu poziva da prihvati proračun za koji očekuje da će uprihodovati 108 milijardi kuna, a potrošiti 122 milijarde, ili 14 milijardi kuna više.

"To je neprihvatljivo. Pitajte bilo koga, bilo koju domaćicu, je li u stanju planirati svoj kućni budžet na način da će zaraditi 108, a potrošiti 122 milijarde. To je nemoguće", poručila je Pusić.

HDZ je upitala kako to da je deficit proračuna od 2008. do danas, kada se donosi proračun za 2011., narastao za 14 milijardi kuna, kako to da je od projekcije deficita, odnosno suficita za 2009. od plus jedne milijarde kuna, deficit narastao na 14 milijardi.

"Zato vladine projekcije (za 2012. i 2013.) uopće nećemo ni gledati, jer smatramo da su ili posljedica potpunog nerazumijevanja, ili službe za zavaravanje protivnika. To tako ne ide, naročito kada nije jasno kako se troši deficit, koji nije trošen za razvojne projekte i oporavak gospodarstva, već je deficit pojeden", naglasila je Pusić.

Vladi je zamjerila i da bez ikakve osnove šalje poruke o tome da će Hrvatska iz EU fondova povući milijarde eura, ocijenivši da će Hrvatska, umjesto da povuče 16,2 milijarde kuna, koliko potencijalno može, izgubiti najmanje 2,2 milijarde kuna. "Ako se nešto desi s poticajima u poljoprivredi, onda će gubitak iznositi i više od 3 milijarde", upozorila je.

Njezine je tvrdnje odbacio ministar financija Ivan Šuker, ističući da su i sve relevantne svjetske ekonomske institucije 2008. predviđale projekcije kao i hrvatska vlada, na temelju postojećih makroekonomskih pokazatelja.

"Zar mislite da su svi u svijetu ludi i ne razumiju, a jedino HNS i gospođa Pusić razumiju", upitao je, napominjući da je deficit proračuna 2008., dakle zadnje godine prije krize, bio 0,8 posto.

"Možemo se politički prepucavati kako hoćemo, ali činjenica je da su prihodi proračuna pali na razinu iz 2007., ali su nažalost prihodi onih koji dobivaju primanja iz proračuna na razini 2010. godine", naglasio je Šuker.

Odbacio je i kritike HNS-ove zastupnice da se Hrvatska nije pripremila za povlačenje novaca iz predpristupnih fondova EU, ističući kako je u ovom trenutku ugovoreno 92 posto takvih transakcija. "Svaki uspjeh Hrvatske je za vas velika žalost", poručio je Vesni Pusić.

Ona mu je, pak, odgovorila da se, za razliku od HDZ-a, uvijek veselila i naporno radila na vanjskopolitičkim uspjesima Hrvatske, "pa i kada ste vi hodali s Ivom Sanaderom van iz sabornice".

Damir Kajin (IDS) prigovorio je što se proračun prvi put donosi u studenom, da se o njemu raspravlja tek dan nakon što ga je predstavila vlada, a u tome, kaže, vidi strah vlade hoće li neki bivši i sadašnji zastupnici HDZ-a rušiti većinu u Saboru.

"Bilo bi normalno da je vlada nervozna zbog ekonomskog kraha i neizvjesnosti, a ne hoće li sutra imati parlamentarnu većinu", rekao je Kajin.

Da Hrvatska srlja u katastrofu, dodao je, građani znaju i bez takvog upozorenja čelnika Europske središnje banke, unatoč, kako je rekao, porukama iz vlade da je država na putu izlaska iz krize.

"Bojim se da nam je ostalo par godina do sloma", upozorio je Kajin, prozivajući vladu da zavarava naciju, vodeći se politikom "drž vodu dok majstori ne odu".

Dinko Burić rekao je da je za HDSSB predloženi proračun neprihvatljiv i regionalno i nacionalno. Ocijenio je, naime, da i proračunom za 2011. vlada "nastavlja maćehinski odnos prema Slavoniji i Baranji", za projekte u tamošnjih pet županija izdvaja daleko najmanje novca, dok istovremeno, smatra, Hrvatsku vodi još dublje u zaduženost, nezaposlenost, siromaštvo.

Prigovorio je i što se proračunom, kaže, planira 700 milijuna kuna manje za Ministarstvo zdravstva, 115 milijuna kuna za prava hrvatskih branitelja i ratnih stradalnika, a, ističe, Ured za nacionalne manjine može računati na 16,3 posto više novca, Zajednica općina Vukovar dobiva 1,5 milijuna kuna, a općina Šodolovci s većinskim srpskim stanovništvom čak 247 posto više nego u 2010.

"Ovim proračunom vlada štedi na zdravlju građana, na pravima branitelja i stradalnika, a onima koji Hrvatsku nisu željeli daje više nego su imali", poručio je Burić.

(Hina) xtr/xrkor yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙