FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak 18. studenoga

Autor: dmak
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Objavljujemo najavu važnijih događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak 18. studenoga:

VUKOVAR - Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u nazočnosti državnog vrha, započet će komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice (u 10 sati) tijekom kojeg će prigodni program pod nazivom "Vukovar - pobjednik jer je žrtva" izvesti učenici vukovarske Gimnazije. Sudionici obilježavanja potom će se u Koloni sjećanja uputiti u hodnju gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva podno spomenika položiti vijence i zapaliti svijeće (u 12,35 sati). Molitvu i misu na groblju za poginule i nestale u Domovinskom ratu molit će nadbiskup splitsko makarski mons. Marin Barišić (u 13 sati). Obilježavanje će završiti "Svjetlosnom rijekom sjećanja", kad će se u Dunav pustiti zapaljeni lampioni u spomen na zatočene i nestale hrvatske branitelje i civile (u 18 sati). Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. do 2010. nazočit će predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

ŠKABRNJA - U Škabrnji će se obilježiti 19. godišnjice stradanja Škabrnjana u Domovionskom ratu, uz nazočnost predsjednika Republike Ive Josipovića i potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Friščića. Središnja komemorativna svečanost održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana (14,30). Nakon svečanosti formirat će se povorka koja će se uputiti prema Spomen obilježju svim poginulima u Domovinskome ratu, na mjesnome groblju gdje će brojna izaslanstva položiti vijence i odati počast žrtvama. Obilježavanje počinje ujutro misom zadušnicom koja će se služiti u crkvi Blažene Djevice Marije (11 sati). U kripti crkve bit će prikazan film "Sjećanje na stradanja Škabrnje". 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa slomili su otpor slabonaoružanih branitelja. U tom ravnokotarskom mjestu ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja, a tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

ZAGREB - Predstavljanje istraživanja Ženske sobe "Organizacije civilnog društva koje pružaju specijalizirane servise ženama žrtvama nasilja kao ključni akter u procesu demokratizacije društva". Ženska soba je tijekom 2010. godine zahvaljujući potpori Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva provela istraživanje u cilju utvrđivanja broja i dostupnosti organizacija civilnog društva koje pružaju izravnu pomoć ženama žrtvama nasilja u Hrvatskoj (u 16 sati, Europski dom, Jurišićeva 1)

ZAGREB - Svečano predstavljanje romana prvijenca novinara i publicista Denisa Kuljiša, političko- književnog trilera "Hrvatski bog Merkur" (u 19 sati, knjižara Vuković&Runjić, Teslina 16)

ZAGREB - Konferencija za medije na kojoj će se najaviti manifestacija "Dani bosnaskohercegovačkog filma u Zagrebu 2010" koje povodom Dana državnosti BiH zajedno s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo i Uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba organizira Vijeće bošnjačke manjine Grada Zagreba (u 12 sati, kino Europa, Varšavska) "Dani bosnaskohercegovačkog filma u Zagrebu 2010" prikazivat će se u kinu Europa od 22. do 27. studenoga 2010., a ulaz će biti besplatan.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xdm yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙